Skip to main content

«ΟΙ AΘΛΙΟΙ» ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, στις 12.00

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», του Βίκτορα Ουγκώ σε διασκευή  και  σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017.

 

Δύο λόγια για το έργο

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ’ αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των “Αθλίων” του Βίκτορα Ουγκώ, ξετυλίγουμε θεατροποιημένα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε».

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ

Διασκευή: Νίκος Βουδούρης

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Α Κολοβός

Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Τίλδης

Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ιαβέρης), Μελίνα Αποστολίδου  (Αφηγήτρια), Αναστασία Δαλιάκα  (Τιτίκα), Παντελής Καλπάκογλου (Αφηγητής), Αντώνης Μιχαλόπουλος  (Μάριος), Στέργιος Τζαφέρης (Γιάννης Αγιάννης).

 

Διάρκεια: 45 λεπτά

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.