Skip to main content

Το πρόγραμμα “Παιχνίδια του Κόσμου για όλο τον κόσμο”, που υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα τμήματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στον προσφυγικό καταυλισμό στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Κατά την παρουσία μας στον καταυλισμό παραδώσαμε παιχνίδια που κατασκευάσαμε μαζί με τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα, παίξαμε μαζί τους και εκπαιδεύσαμε προσωπικό της ΜΚΟ Άρσις και εθελοντές στη χρήση των παιχνιδιών.

Στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει σε επαφή, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, παιδιά που ζουν στην πόλη και παιδιά που φιλοξενούνται στον προσφυγικό καταυλισμό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κάλεσμα σε παιχνίδι, με παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών. Συνολικά συμμετείχαν 20 παιδιά που ζουν στην πόλη και 12 συνοδοί, καθώς και 15 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό με 7 συνοδούς. Περισσότερα από 15 παιχνίδια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος συντροφεύουν τα παιδιά του καταυλισμού στον ελεύθερό τους χρόνο, όπως: Hymalayou, Stouk, Tico, Pasang, Kubb, Paletos, Diviyan Keliya, Jeu De L’Equilibre, Seega, Yote, Tour D’ Hanoi.

Κατά το διάστημα των πέντε εβδομάδων (μαζί με την εβδομάδα προετοιμασίας) του εργαστηρίου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που είχαν να κάνουν κυρίως με τον προσωρινό χαρακτήρα του καταυλισμού, την έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης για το χρόνο μεταφοράς των ανθρώπων, τη διασπορά φημών και τη δικαιολογημένη απροθυμία τους να μετακινηθούν σε καταυλισμό εκτός αστικού ιστού. Η αναστάτωση αυτή συχνά αποτελούσε τροχοπέδη στην συνοδεία των παιδιών προσφύγων από τους γονείς τους. Επιλογή μας ήταν το πρόγραμμα να υλοποιηθεί εκτός καταυλισμού, στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας, ώστε να φέρουμε κοντά παιδιά και γονείς από την πόλη και τον καταυλισμό. Τα συναισθήματα της όμορφης αυτής συνάντησης μας συντροφεύουν και αποτελούν τη «μαγιά» για νέες δράσεις.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί η παρουσία μας στον παιδότοπου του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, η οποία αποτέλεσε μια παράλληλη δράση του προγράμματος. Στο χώρο του φεστιβάλ είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε με δεκάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του.
Ευχαριστούμε τη ΜΚΟ Άρσις και το Δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.