Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων σε συνεργασία με το Σύλλογο Ψυχολόγων Ρεθύμνου θα πραγματοποιήσει ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο απευθυνόμενο στα μέλη του Συλλόγου με θέμα:

Η φιλοσοφία και οι εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Σκέψεις και προβληματισμοί για το ρόλο των Ψυχολόγων στο πεδίο.

Οι θεματικές που θα προσεγγιστούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου είναι οι εξής:

– Σύντομη αναφορά στην ιστορικές και κοινωνικοπολιτικές διαστάσεις της εξάπλωσης και των προσπαθειών αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης.

– Η πρόταση της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης.

– Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και επαγγελματίες υγείας: Αντιφάσεις, περιορισμοί και προτεινόμενοι ρόλοι.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε δύο τετράωρες συναντήσεις, την Πέμπτη 05/12/2013 και την Πέμπτη 12/12/2013 στις 16:00-20:00, στην αίθουσα της Εταιρείας Αλτσχάιμερ Ρεθύμνου (Μάχης Ποταμών 9, Καλλιθέα, Ρέθυμνο). Ο μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων είναι 15 άτομα. Σε όλους τους συμμετέχοντες / ούσες θα δίνεται επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό με μορφή σημειώσεων ή άρθρων καθώς επίσης και βεβαίωση παρακολούθησης. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μεγάλος θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων τον Ιανουάριο του 2014. Εισηγητής του σεμιναρίου θα είναι ο συντονιστής του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, PhD. Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με Σύλλογο Ψυχολόγων Ρεθύμνου για να δηλώσουν συμμετοχή.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.