Skip to main content

Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ: Συζητώντας με τους άμεσα ενδιαφερόμενους για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Οι συζητήσεις απευθύνονται αποκλειστικά σε ανθρώπους που αντιμετώπισαν ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ. Βασικός στόχος του κύκλου συζητήσεων είναι να υπάρξει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης, που να καταρρίπτει μύθους και παρερμηνείες που συνοδεύουν το φαινόμενο. Στο συγκεκριμένο κύκλο συζητήσεων θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο λόγο και το βίωμα των άμεσα ενδιαφερομένων, καθώς θεωρούμε ότι η βιωματική γνώση που οι άνθρωποι αυτοί φέρουν είναι εξίσου σημαντική με την επιστημονική γνώση και απόλυτα απαραίτητη για να δοθούν επαρκείς απαντήσεις για το φαινόμενο της εξάρτησης.

Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Τετάρτη 18:00-20:00, αρχής γενομένης από την Τετάρτη 24/07. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να προσέλθουν στο πρόγραμμα ή να καλέσουν στα τηλέφωνα του προγράμματος (28210-23432) καθημερινά από τις 09.00 έως τις 14.00 και τα απογεύματα από τις 17:00 έως τις 20:00 για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του προγράμματος Γιαμπουδάκη 39 & Ρενιέρη πίσω από τα δικαστήρια.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.