Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ ξεκίνησε την άνοιξη του 2016 τη λειτουργία του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων στη Ραψάνη του Δήμου Τεμπών, μισθώνοντας τον τοπικό δημοτικό ξενώνα. Στόχος του Προγράμματος Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων είναι η ενίσχυση του ατομικού και κοινωνικού κεφαλαίου των μελών των προγραμμάτων, ώστε να αντιμετωπίσουν και να ανταποκριθούν με επάρκεια στις απαιτήσεις της κοινωνίας και της αγοράς εργασίας. Ταυτόχρονα σημαντικός στόχος είναι η διενέργεια εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε λειτουργούς υγείας και στα στελέχη των προγραμμάτων καθώς και η συμβολή του προγράμματος στην τοπική ανάπτυξη μέσω της διενέργειας πολιτιστικών δραστηριοτήτων και εκπαιδευτικών σεμιναρίων, τα οποία θα απευθύνονται τόσο στο γενικό πληθυσμό, όσο και στα μέλη των προγραμμάτων. Περισσότερες πληροφορίες μπορεί να αντληθούν από την ιστοσελίδα του προγράμματος: wwww.xenonasrapsanis.gr
Κατά τους τελευταίους μήνες πραγματοποιήθηκαν συστηματικά δράσεις απευθυνόμενες στα μέλη του προγράμματος της Λάρισας (εβδομαδιαίο εργαστήριο εκμάθησης δεξιοτήτων και πρακτική εφαρμογή στους τομείς της καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων, συντήρησης παλαιών αντικειμένων και συντήρησης χώρων). Επίσης πραγματοποιήθηκαν δράσεις στο πλαίσιο του στόχου της εκπαίδευσης των στελεχών των προγραμμάτων και των εκπαιδευόμενων λειτουργών υγείας στα προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 27-28/5/2017 διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο. Η θεματική του σεμιναρίου αφορούσε στην ιστορία του φαινομένου της εξάρτησης σε διεθνές επίπεδο και η ιστορία της εξάρτησης και της απεξάρτησης από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και τη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα. Κεντρικός εισηγητής του σεμιναρίου ήταν ο κ. Δημήτρης Υφαντής, Κοινωνιολόγος, Δρ. Κοινωνιολογίας, Υπεύθυνος τμήματος έρευνας και εκπαίδευσης 18 Άνω Ψ.Ν.Α. Στο πλαίσιο του διημέρου πραγματοποιήθηκε επίσης μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον ηθοποιό κ. Γιώργο Μιχαλακόπουλο για το θέατρο, την τέχνη και τη δημιουργία.
Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες θα συνεχιστούν οι δράσεις εκπαίδευσης των μελών των προγραμμάτων σε διάφορα αντικείμενα. Επίσης έχουν σχεδιαστεί πολλές δράσεις πολιτιστικού περιεχομένου (μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικά δρώμενα, δράσεις για παιδιά, κινηματογραφικές βραδιές κ.α.) οι οποίες θα απευθύνονται τόσο στα μέλη των προγραμμάτων, όσο και στους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.