Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και η Α.μ.Κ.Ε ΚΟΝΤΡΑ σας καλούν στις χριστουγεννιάτικες δράσεις που διοργανώνουν στα πλαίσια των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σητείας. Τα παιδιά θα φτιάξουν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάλτσες και στολίδια, καθώς και τις δικές τους φιγούρες Καραγκιόζη. Τέλος, θα ακολουθήσει παράσταση Καραγκιόζη. Σας περιμένουμε στις 23/12, στις 18:00 το απόγευμα, στο Πολύκεντρο Σητείας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Η Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρία ΚΟΝΤΡΑ ιδρύθηκε το 2007 από ομάδα πολιτών της Σητείας με σκοπό την ανάληψη δράσεων, προκειμένου να εξαλειφθούν οι συνθήκες που δημιουργούν και αναπαράγουν το φαινόμενο της εξάρτησης και να παρασχεθεί βοήθεια προς εξαρτημένα άτομα και στο περιβάλλον τους.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας αποτελεί καρπό συνεργασίας της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΚΟΝΤΡΑ, και του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2008 και από το 2013 χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και την ΑμΚΕ «Κόντρα».

Το Πρόγραμμα αναπτύσσει στην πόλη της Σητείας ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Βασική δράση του είναι η υποστήριξη χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών και των οικογενειών τους. Το Πρόγραμμα υποστηρίζει εξαρτημένους από παράνομες (ναρκωτικά) ή νόμιμες (αλκοόλ) ουσίες, από την αρχική φάση απεξάρτησης έως και τη φάση της ένταξής τους στο κοινωνικό σύνολο. Πρόκειται για ένα «στεγνό» (δεν χορηγεί υποκατάστατα) και ανοιχτό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Παράλληλα, πραγματοποιεί δράσεις με κύριο στόχο την πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε συνεργασία με την τοπική κοινότητα (οικογένεια, σχολείο, φορείς και συλλογικότητες, ΜΜΕ).

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.