Skip to main content

Εισηγήσεις από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

1. Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Τίτλος εισήγησης
Η κατασκευή της εξάρτησης ως νοσολογικής οντότητας.

Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια το κυρίαρχο ρεύμα της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας αναφέρεται με αυξημένη συχνότητα στην εξάρτηση ως «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο». Η αντίληψη αυτή πέραν του γεγονότος ότι είναι εντελώς ανιστόρητη, ευθύνεται για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των πολιτικών αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού ψυχοκοινωνικού προβλήματος.

2. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

Τίτλος εισήγησης
Φιλοσοφία και μεθοδολογίες υποστήριξης των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας: το ζητούμενο της ακηδεμόνευτης πρακτικής των άμεσα ενδιαφερομένων.

Περίληψη
Η συζήτηση για την αξιοποίηση των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων είναι έντονη τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς. Η συζήτηση αυτή προέκυψε μέσα από επιτυχή παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών σε διάφορα ζητήματα υγείας (εξαρτήσεις, ψυχική και σωματική υγεία). Μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες της φιλοσοφίας υποστήριξης και οι βασικές μεθοδολογίες των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας εκ μέρους των λειτουργών υγείας. Ο σεβασμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, η αποδοχή της αξίας της βιωματικής γνώσης των άμεσα ενδιαφερομένων, η αναγνώριση της αξίας της συμμετοχής και της αλληλοβοήθειας, η αποδόμηση των κατεστημένων αντιλήψεων για το ρόλο των λειτουργών υγείας, αποτελούν τις βασικές διαστάσεις της φιλοσοφίας παρέμβασης και καθορίζουν και τη μορφή των προτεινόμενων μεθοδολογιών υποστήριξης.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.