ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Νέος εισαγωγικός κύκλος εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων – οι θέσεις συμπληρώθηκαν

Σας ενημερώνουμε ότι οι θέσεις για τον νέο εισαγωγικό κύκλο εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων συμπληρώθηκαν. Ο επόμενος εισαγωγικός κύκλος θα ανακοινωθεί σε διάστημα 3-4 μηνών.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο πλαίσιο των δράσεων εκπαίδευσης που υλοποιεί, πραγματοποιεί ένα αυτόνομο εισαγωγικό κύκλο θεωρητικής εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων συνολικής διάρκειας 30 διδακτικών ωρών. Ο κύκλος αυτός αποτελεί τον 1ο κύκλο της θεωρητικής εκπαίδευσης του ετήσιου προγράμματος εκπαίδευσης (θεωρητικής και πρακτικής) που υλοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας (περισσότερες πληροφορίες σε αυτό το σύνδεσμο).

Όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 31/01/2018. Ο ανώτερος αριθμός συμμετεχόντων είναι 20 άτομα και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Η συγκεκριμένη εκπαίδευση θα ολοκληρωθεί σε 2 διήμερα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Ραψάνη Λάρισας. Το πρώτο διήμερο σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί αρχές Μαρτίου ενώ το δεύτερο αρχές Απριλίου. Οι ημερομηνίες των διημέρων θα ανακοινωθούν μετά την λήξη της προθεσμίας.

Η παρακολούθηση του Ά σεμιναριακού κύκλου αποτελεί προϋπόθεση για όσους επιθυμούν να συμμετάσχουν στον Β΄ κύκλο εκπαίδευσης και να ολοκληρώσουν το ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Όσοι/ες έχουν ενδιαφέρον για τα εισαγωγικά αυτά σεμινάρια, αλλά δεν δύνανται να συμμετάσχουν στο ετήσιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, μπορούν να παρακολουθήσουν αυτόνομα τον εισαγωγικό αυτό κύκλο, λαμβάνοντας βεβαίωση συμμετοχής για το συγκεκριμένο κύκλο.

Περιεχόμενο κύκλου εκπαίδευσης

Οι θεματικές ενότητες που θα καλύψει ο εισαγωγικός κύκλος εκπαίδευσης στο πεδίο των εξαρτήσεων είναι οι εξής:

 • Ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του φαινομένου της εξάρτησης
 • Εισαγωγή στις κριτικές προσεγγίσεις του φαινομένου της εξάρτησης
 • Κριτική προσέγγιση της δράσης των ψυχοτρόπων ουσιών
 • Επιδημιολογικά στοιχεία για τα είδη των εξαρτήσεων και την εξάπλωση τους στη σύγχρονη εποχή
 • Εισαγωγή στις θεωρίες αιτιοπαθογένειας του φαινομένου της εξάρτησης
 • Εισαγωγή στις πρακτικές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (επαγγελματικές προτάσεις και προτάσεις αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας)
 • Εισαγωγή στις προσεγγίσεις πρόληψης των εξαρτήσεων

Προϋποθέσεις συμμετοχής και διαδικασία επιλογής

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Παιδαγωγικών Τμημάτων καθώς και Επιστημών Υγείας δημόσιων ιδρυμάτων της χώρας ή ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.

Για τη συμμετοχή αποφοίτων άλλων αναγνωρισμένων τμημάτων Πανεπιστημίου και ΤΕΙ απαιτείται συνεννόηση με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

Για την ένταξη του κάθε ενδιαφερόμενου στον εισαγωγικό κύκλο εκπαίδευσης απαιτείται α) η αποστολή βιογραφικού στο education@selfhelp.gr, όπου να αναφέρεται και η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό κύκλο και β) μια αρχική συνάντηση με τον υπεύθυνο του κάθε προγράμματος ή/και τον συντονιστή των προγραμμάτων, όπου αξιολογείται το ενδιαφέρον και η δυνατότητα παρακολούθησης του εισαγωγικού κύκλου.

Κόστος συμμετοχής

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ως δημόσιο πρόγραμμα, έχει εντάξει στους βασικούς του στόχους την εκπαίδευση λειτουργών υγείας και κοινωνικών επιστημόνων και ως εκ τούτου για τις δράσεις εκπαίδευσης δεν υπάρχει κανένα κόστος, αφού και αυτές οι δράσεις όπως όλες οι δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν.

Το μόνο κόστος που υπάρχει αφορά στη μετακίνηση και στη σίτιση των εκπαιδευομένων στα θεωρητικά σεμινάρια (εισαγωγικός κύκλος και σεμινάρια εμβάθυνσης). Κατά τη διάρκεια των σεμιναρίων παρέχεται δωρεάν διαμονή στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Ραψάνη Λάρισας. Σε περίπτωση, όμως, που οι συμμετέχοντες/ούσες υπερβαίνουν τον αριθμό των ατόμων που μπορεί να φιλοξενήσει το πρόγραμμα τότε υπάρχει ένα κόστος ενοικίασης δωματίων της τάξης των 15-25 ευρώ κατ’ άτομο σε ξενώνα της περιοχής και τα έξοδα επιμερίζονται σε όλους/ες τους συμμετέχοντες/ούσες.

Περισσότερες πληροφορίες: Ρουμελιώτη Έρση, τηλ.: 2495061191

Θεατρικό εργαστήρι για γονείς και παιδιά

Η ηθοποιός του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και ψυχοπαιδαγωγός Ελένη Γιαννούση επισκέφτηκε και φέτος το χώρο του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017, όπου πραγματοποίησε εργαστήρι για γονείς και παιδιά μελών και εργαζομένων μας, με θέμα το παραμύθι του Μολυβένιου Στρατιώτη.

Την ευχαριστούμε θερμά .

Φιλοξενία της δράσης του ΚΘΒΕ «Η ιστορία του Β.Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα»

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης γιορτής του, φιλοξένησε την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 τη δράση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «H ιστορία του του Β. Μ. – ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα».

Η Ελεάνα Τσίχλη, η οποία συνέλαβε την ιδέα και σκηνοθετεί τη δράση, γράφει:  «Υπήρξε κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, ένας άνθρωπος γνωστός για την κίτρινη μπλούζα που συνήθιζε να φορά. Ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι θα μπορούσε να είναι ορόσημο του σήμερα, ορόσημο για το πως τα πράγματα αλλάζουν, πως η Τέχνη μπορεί να γίνει το καύσιμο για την αναγέννηση μιας κοινωνίας από τις στάχτες της. Πως η Τέχνη μπορεί να προσηλωθεί στον Άνθρωπο, στις δυνατότητές του και στις αδυναμίες του, στην ανάγκη του για Έρωτα και Δημιουργία.»

Η δράση συγκίνησε, προβλημάτισε και κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των μελών, των συνεργατών και των φίλων του προγράμματος που είχαμε τη χαρά να υποδεχθούμε στη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που για ακόμα μία χρονιά στηρίζει τις πολιτιστικές δράσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, οι οποίες αποτελούν σημαντικό τμήμα των δραστηριοτήτων μας.

Απολογιστικό σημείωμα / ευχαριστήριο για τη δράση συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Λάρισα, Σητεία καθώς και το Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων «Ξενώνας Ραψάνης» στο πλαίσιο της δράσης συγκέντρωσης ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες στη Δυτική Αττική συγκέντρωσαν και απέστειλαν σημαντικό αριθμό πακέτων με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

Τα μέλη και το προσωπικό των Προγραμμάτων ευχαριστούν θερμά τους πολίτες, τους φορείς και τις συλλογικότητες, που ανταποκρίθηκαν άμεσα στο κάλεσμα και συνέβαλαν καθοριστικά σε αυτή την προσπάθεια.

Η αποστολή των ειδών που συγκεντρώθηκαν πραγματοποιήθηκε δωρεάν, με τη συμβολή των ΕΛΤΑ και της ACS Courier.

Περίπατος στις λίμνες Βόλβη και Κορώνεια

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου πραγματοποιήσαμε εκδρομή οικολογικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα στην προστατευόμενη περιοχή των λιμνών Βόλβης και Κορώνειας. Επισκεφθήκαμε το κέντρο πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης , παρατηρήσαμε τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής και περπατήσαμε στην ακτή της λίμνης.

Ευχαριστούμε τον Φορέα Διαχείρισης λιμνών για την περιβαλλοντική ενημέρωση και την φιλοξενία του, καθώς και το Δήμο Θεσσαλονίκης και τη διάθεση του μεταφορικού μέσου.

Ευχαριστούμε το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας ευχαριστεί θερμά τη Διοίκηση του Αστικού ΚΤΕΛ Λάρισας για την ανάρτηση ενημερωτικού υλικού – αφίσας στα λεωφορεία του.

Η κίνηση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς συμβάλλει στην περαιτέρω γνωστοποίηση του προγράμματος στους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Συμμετοχή στις εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Σητείας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας θα συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες – Πρωτοχρονιάτικες Εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Σητείας.

Καλωσορίζουμε το νέο έτος με τα «Παιχνίδια του Κόσμου»!

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας προσκαλεί μικρούς και μεγάλους, την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί, στην Κεντρική Πλατεία της Σητείας, να παίξουμε και να γνωρίσουμε παραδοσιακά, χειροποίητα παιχνίδια από διάφορες χώρες και πολιτισμούς.

Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων μπορείτε να το δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

Εκδηλώσεις Δήμου Σητείας

 

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ Β.Μ. – ΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΜΕ ΚΙΤΡΙΝΗ ΜΠΛΟΥΖΑ του ΚΘΒΕ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017 και ώρα 19:00

«H τέχνη πρέπει να αφεθεί ελεύθερη
-όχι επειδή είναι τέχνη,
αλλά επειδή δεν γίνεται να φτιάχνεις νόμους
γι’ άγνωστα πράγματα»!
B.M.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας πρόκειται να φιλοξενήσει τη δράση «H ιστορία του του Β. Μ.- ενός ανθρώπου με κίτρινη μπλούζα» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Η δράση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της χριστουγεννιάτικης γιορτής του προγράμματος.

Υπήρξε κάποτε, τον προηγούμενο αιώνα ο Βλαδίμηρος Μαγιακόφσκι, ένας άνθρωπος γνωστός για την κίτρινη μπλούζα που συνήθιζε να φορά. Ένας άνθρωπος που ήρθε σε ρήξη με τον παλιό κόσμο διακηρύσσοντας: “Κάτω η αγάπη σας, κάτω η τέχνη σας, κάτω το σύστημά σας, κάτω η θρησκεία σας”! Ενός καλλιτέχνη που πρότεινε τη δική του αντίληψη για την κοινωνία του μέλλοντος, τη δική του πίστη στο ιδανικό του νέου, όμορφου απ’ όλες τις απόψεις, ανθρώπου. Ένας άνθρωπος που φλεγόταν….

Με πρώτη ύλη τη μυθιστορηματική βιογραφία του Βλαδίμηρου Μαγιακόφσκι, ποιήματα, πολιτικά μανιφέστα και ερωτικές επιστολές πάλι του ιδίου, θα  δημιουργήσουμε με μια ομάδα 4 νέων ηθοποιών μια σκηνική σύνθεση ως κολάζ στιγμών της ζωής αυτού του καλλιτέχνη, που ξεφεύγουν από την αφήγηση της ζωής του και προσεγγίζουν τα σημερινά δεδομένα.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Δραματουργική Επεξεργασία: Ελεάνα Τσίχλη – Γιώργος Νούσης
Σκηνοθεσία: Ελεάνα Τσίχλη
Σκηνογραφική επιμέλεια – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Μαρίνα Τζιγερτζή
Οργάνωση παραγωγής: Φιλοθέη Ελευθεριάδου
Βοηθός οργάνωσης παραγωγής: Κατερίνα Θεοχάρη
Φωτογράφιση: Τάσος Θώμογλου
Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Κατερίνα Αλέξη, Φανή Αποστολίδου, Νίκος Μήλιας, Γιώργος Νούσης

Συνέντευξη του Συντονιστή των Προγραμμάτων στην εκπομπή «Με άλλον αέρα» του 958FM

Ο Σωτήρης Λαϊνάς μιλά στη Φωτεινή Μπαλογιάννη για τους στόχους και τις καινοτομίες των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ενώ παράλληλα σχολιάζει την πρόσφατη επικαιρότητα σχετικά με το ζήτημα της εξάρτησης (εγκληματικότητα, νομιμοποίηση ιατρικής κάνναβης).

Η εκπομπή βγήκε στον αέρα στις 25 Νοεμβρίου 2017.

Συμμετοχή στο Select Respect Φόρουμ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας διοργάνωσε εργαστήριο με τίτλο Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στους άμεσα ενδιαφερόμενους κατά τη διαδικασία απεξάρτησης και κοινωνικής ένταξης στο πλαίσιο του 1ου Select Respect Forum.

Το εργαστήριο εστίασε στην ανάδειξη της οπτικής των άμεσα ενδιαφερομένων – μελών του προγράμματος σε φάση κοινωνικής ένταξης για τις κρίσιμες διαστάσεις της απεξάρτησης και της ένταξης.

Καθώς ένας από τους κύριους στόχους του Φόρουμ ήταν η προώθηση του δημόσιου διαλόγου για ζητήματα κοινωνικού αποκλεισμού και ένταξης, θεωρήσαμε ανακόλουθο και περιοριστικό να αναπαράξουμε το δικό μας κυρίαρχο επιστημονικό λόγο. Εξάλλου, η αντίφαση να ορίζουν την ατζέντα της ένταξης οι κοινωνικά ενταγμένοι επισημάνθηκε κατά την εναρκτήρια ανοικτή συζήτηση του Φόρουμ.

Για να αποφύγουμε το μονόλογο των ειδικών προσκαλέσαμε δύο μέλη του προγράμματος της Θεσσαλονίκης και δύο μέλη του προγράμματος της Λάρισας ώστε να αναλύσουν και να συζητήσουν τα κεντρικά ζητήματα που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν τόσο κατά την προσπάθεια απεξάρτησης, όσο και στην πορεία για την κοινωνική τους (επαν)ένταξη.

Ο Αντώνης, ο Γιώργος, η Αναστασία και ο Χρήστος έριξαν φως στις προκλήσεις και τα σημαντικά σημεία αυτής της πορείας. Οι τοποθετήσεις τους ανέδειξαν:

 • τη σημασία των σχέσεων και δεσμών ανάμεσα σε ανθρώπους με κοινό πρόβλημα,
 • τη μοναδικής ποιότητας αλληλοϋποστήριξη που παρέχεται ανάμεσα στους ομότιμους, χωρίς την απαραίτητη καθοδήγηση από ειδικούς,
 • την ανάγκη για ελευθερία και το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των ατόμων που βρίσκονται σε διαδικασία απεξάρτησης,
 • τη θεώρηση της απεξάρτησης ως μαθησιακής διαδικασίας που καλύπτει ελλείμματα του παρελθόντος και εισάγει σε ένα νέο τρόπο ζωής,
 • την ανάγκη απλοποίησης της διαδικασίας απεξάρτησης με προσανατολισμό στην κάλυψη βασικών αναγκών, χωρίς πολύπλοκες ψυχοθεραπευτικές διαδικασίες,
 • τη σημασία της συνδιαμόρφωσης του πλαισίου υποστήριξης, το οποίο δεν ακολουθεί άκαμπτα σχήματα, αλλά είναι αποτέλεσμα συνεργασίας επαγγελματιών και εξαρτημένων και λαμβάνει υπόψη του την ιστορία, τις εκφρασμένες ανάγκες και τους στόχους του ανθρώπου που εκδηλώνει αίτημα απεξάρτησης,
 • την αξία της συνεργασίας επαγγελματιών και εξαρτημένων, με έμφαση στην ανάδειξη του λόγου και της εμπειρικής γνώσης των δεύτερων,
 • τις δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητα άνθρωποι που βιώνουν ή κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό σε μια συνθήκη κοινωνικοοικονομικής κρίσης, σε εχθρικούς προς τη διαφορετικότητα θεσμούς,
 • την αντίφαση της προσπάθειας ένταξης σε μια κοινωνία που δημιουργεί αποκλεισμούς και αναπαράγεται μέσα από αυτούς, καθώς και
 • την ανάγκη νοηματοδότησης της προσπάθειας απεξάρτησης μέσα από τη σύνδεση της με το ευρύτερο κοινωνικό πλαίσιο και τη συνάντηση με άτομα και ομάδες που βιώνουν αντίστοιχες δυσκολίες και εμπόδια στην κοινωνική τους ένταξη.

Το εργαστήριο κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων-ουσων και παρήγαγε ιδέες συνέχισης του διαλόγου που αναπτύχθηκε.

Το 1ο Select Respect Φόρουμ «Ανθρώπινα δικαιώματα στην πράξη – Κοινωνική ένταξη, διακρίσεις, διαφορετικότητα» διοργανώθηκε από το Δίκτυο Select Respect και έδωσε τη δυνατότητα σε ενεργούς πολίτες, εκπροσώπους κρατικών φορέων και κοινωνικών οργανώσεων να συναντηθούν και να ανταλλαγούν εμπειρίες με στόχο την προώθηση της ένταξης αποκλεισμένων ατόμων και ομάδων καθώς και την προάσπιση των δικαιωμάτων τους.