Aristotle University of Thessaloniki - School of Psychology
Funded by the Ministry of Health and implemented in cooperation with the Greek Organization Against Drugs (OKANA)

Τελική αναφορά 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης Ειδικών για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας

«Οι ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και η προαγωγή της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας σε μεταβατικές εποχές στην Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τις ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και τους επαγγελματίες υγείας του πεδίου»

Διοργάνωση: Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Ημερομηνία, Τόπος: 13-16 Μαϊου 2015, Χανιά.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας.

Report of the 13th European Experts’ Meeting on Self-Help Support – «Self-Help Groups and Self-Help Support in transitional times in Europe: Challenges and perspectives for Self-Help Groups and Self-Help Supporters«.

The meeting was organized by Self-help Promotion Program in 13-16 May 2015 in Chania.

The meeting was held under the auspices of the Ministry of Health.

«Οι Άθλιοι» του ΚΘΒΕ στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης

«ΟΙ AΘΛΙΟΙ» ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, στις 12.00

 

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας  του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Οι Άθλιοι», του Βίκτορα Ουγκώ σε διασκευή  και  σκηνοθεσία Νίκου Βουδούρη, την Τρίτη 11 Ιουλίου 2017.

 

Δύο λόγια για το έργο

«Οι Άθλιοι» περιγράφουν τη ζωή των εξαθλιωμένων κατοίκων του Παρισιού και της γαλλικής επαρχίας των αρχών του 19ου αιώνα, ακολουθώντας τις περιπέτειες του Γιάννη Αγιάννη αλλά και του διώκτη του, του αστυνόμου Ιαβέρη. Γύρω απ’ αυτούς τους δύο αμφίσημους χαρακτήρες, ο Ουγκώ συνθέτει μια ανεπανάληπτη πινακοθήκη ηρώων, με στόχο να πραγματευτεί την έννοια του Καλού και του Κακού.

Σημείωμα σκηνοθέτη

«Η συνεχιζόμενη κρίση του πολιτισμού και της κοινωνίας οδηγεί τη σκέψη μας και φέτος θεματολογικά σε αναφορές γύρω από τη φτώχεια και την ανισότητα. Αυτή τη φορά με αφορμή κειμενικά αποσπάσματα των “Αθλίων” του Βίκτορα Ουγκώ, ξετυλίγουμε θεατροποιημένα τις σκέψεις και τους προβληματισμούς μας για το κοινωνικό-πολιτισμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ζούμε και κινούμαστε».

 

Συντελεστές

Συγγραφέας: Βίκτωρ Ουγκώ

Διασκευή: Νίκος Βουδούρης

Σκηνοθεσία: Νίκος Βουδούρης

Επιμέλεια κειμένων: Δημήτρης Α Κολοβός

Βοηθός σκηνοθέτη: Γρηγόρης Τίλδης

Σκίτσα: Τηλέμαχος Κοσμέτσας

Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη

Ηθοποιοί: Ιορδάνης Αϊβάζογλου (Ιαβέρης), Μελίνα Αποστολίδου  (Αφηγήτρια), Αναστασία Δαλιάκα  (Τιτίκα), Παντελής Καλπάκογλου (Αφηγητής), Αντώνης Μιχαλόπουλος  (Μάριος), Στέργιος Τζαφέρης (Γιάννης Αγιάννης).

 

Διάρκεια: 45 λεπτά

Θέσεις και δράσεις του προγράμματος για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Θέσεις του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας για την αντιμετώπιση της κατάχρησης ψυχοτρόπων ουσιών (αλκοόλ, ναρκωτικά) στα κέντρα φιλοξενίας των προσφύγων

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας θεωρεί ότι η εξάρτηση* από ναρκωτικά και αλκοόλ δεν αποτελεί αυθύπαρκτη νόσο, αλλά σύμπτωμα δυσμενούς κοινωνικής συνθήκης. Με βάση αυτή τη θέση θεωρούμε ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης στους χώρους φιλοξενίας δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ριζικά, εάν δεν ληφθεί υπόψη η συνθήκη ζωής αυτών των ανθρώπων.

Παράγοντες που δημιουργούν ψυχοπιεστικές συνθήκες όπως ο εγκλωβισμός, η έλλειψη ελευθερίας, αξιοπρέπειας θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να γίνουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Πιστεύουμε ότι μια παρέμβαση που δεν θα αναδεικνύει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ζουν οι πρόσφυγες θα είναι συμπτωματική και ως εκ τούτου δεν θα μπορέσει να περιορίσει την εξάπλωση της εξάρτησης στον πληθυσμό των προσφύγων.

Η οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να στοχεύει αφενός στην άμεση βοήθεια των εξαρτημένων και στην βελτίωση των συνθηκών ζωής, και αφετέρου στη στήριξή τους στο βασικό τους πρόταγμα για ελευθερία.

*Το πρόβλημα της εξάρτησης χρησιμοποιείται στο κείμενο παραδειγματικά και παρεπιπτόντως. Στη θέση της εξάρτησης μπορεί κάλλιστα να μπει η κατάθλιψη, η απόγνωση, η έλλειψη νοήματος, η αφαίρεση της αξιοπρέπειας, αλλά και κάθε λογής ψυχικά -και όχι μόνο- προβλήματα που παράγουν ο πόλεμος, ο εγκλωβισμός, η καταστολή, η ανελευθερία

Δράσεις υποστήριξης προσφύγων με πρόβλημα εξάρτησης – εκπαίδευση εργαζόμενων σε κέντρα φιλοξενίας σε σχέση με την εξάρτηση και την αυτοβοήθεια

Με βάση τις παραπάνω θέσεις και ύστερα από αίτημα εργαζόμενων σε οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας πραγματοποιεί δράσεις υποστήριξης προσφύγων με πρόβλημα εξάρτησης.

Η παρέμβαση του Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων βασίζεται στους εξής άξονες:

  • Στον προσδιορισμό των αναγκών των προσφύγων σε σχέση με το πρόβλημα της εξάρτησης
  • Στο σχεδιασμό δράσεων αντιμετώπισης των εξαρτήσεων με την συμμετοχή των ίδιων των ενδιαφερομένων
  • Στη συμμετοχή προσφύγων με εξάρτηση στα πλησιέστερα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας
  • Στην ενημέρωση των ενδιαφερομένων για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας. Η ενημέρωση αυτή είναι σημαντική δεδομένου ότι τέτοιες ομάδες λειτουργούν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης άρα οι ενδιαφερόμενοι πρόσφυγες θα μπορέσουν να διασυνδεθούν με αυτές σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης συνεχίσουν την ζωή τους
  • Στη συνεργασία με το προσωπικό και τους εθελοντές που εργάζονται στους χώρους φιλοξενίας

Παράλληλα, σχεδιάζει κύκλο εκπαίδευσης σε εργαζόμενους στα κέντρα φιλοξενίας όσον αφορά στη φύση και αντιμετώπιση της εξάρτησης και στην έννοια και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας.

 

Φωτογραφία: Γιάννης Μπεχράκης/Reuters

Συνεργασία με το Δημοτικό Οργανισμό Κοινωνικοπολιτιστικής Αναπτυξης Σητείας (ΔΟΚΑΣ)

Δελτίο Τύπου Δήμου Σητείας

Ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας και το Πρόγραμμα Προαγωγωγής Αυτοβοήθειας, πραγματοποίησαν κύκλο σεμιναρίων που απευθυνόταν στους κοινωνικούς επιστήμονες που εργάζονται στις δομές του Δήμου Σητείας .

Το σεμινάριο είχε τίτλο «Οι αιτίες, οι τρόποι αντιμετώπισης και η πρόληψη του φαινομένου των εξαρτήσεων» και διάρκεια εννέα ωρών. Βασικοί στόχοι του σεμιναρίου ήταν αφενός η ενημέρωση των κοινωνικών επιστημόνων του Δήμου για το φαινόμενο των εξαρτήσεων και τους τρόπους αντιμετώπισής του και αφετέρου η γνωριμία με τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, ιδιαίτερα σχετικά με τα προβλήματα εξάρτησης από το αλκοόλ.

Το εν λόγω σεμινάριο θεωρούμε πως θα συμβάλλει στην καλύτερη δικτύωση των κοινωνικών δομών του Δήμου με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας και στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους στην υποστήριξη ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και του οικείου περιβάλλοντός τους.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ).
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας λειτουργεί από το 2008 και αναπτύσσει δράσεις σε δύο επίπεδα:
α) σε επίπεδο ψυχοκοινωνικής υποστήριξης ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από παράνομες και νόμιμες ψυχοτρόπες ουσίες καθώς και υποστήριξης μελών του οικογενειακού και φιλικού τους περιβάλλοντος και
β) σε επίπεδο ανάπτυξης δράσεων με την τοπική κοινότητα με κύριο στόχο την πρόληψη του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις πρόληψης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στοχεύουν τόσο στο σύνολο του νεανικού πληθυσμού και γενικότερα της τοπικής κοινότητας, όσο και σε ομάδες υψηλού κινδύνου ή άτομα που έχουν ήδη αρχίσει τον πειραματισμό με τις ουσίες.

Η δράση έρχεται να πλαισιώσει τις ενέργειες του Δημοτικού Οργανισμού μέσα από τις δομές του Προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι και του ΚΑΠΗ, ενώ παράλληλα συνεπικουρεί τις ενέργειες της κοινωνικής υπηρεσίας του δήμου και της νεοϊδρυθείσας δομής του Κέντρου Κοινότητας.
Πάγια θέση μας είναι η συστράτευση και η συνεργασία όλων τον φορέων στην κατεύθυνση της υποστήριξης των συμπολιτών μας.

Ο Πρόεδρος του ΔΟΚΑΣ

Λεωνίδας Τερζής

Αντιδήμαρχος Σητείας

Καλοκαιρινές δράσεις στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σητείας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» και τον Προοδευτικό Σύλλογο Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος» πραγματοποιούν παράλληλες καλοκαιρινές δράσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά.

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου στις 11.00 π.μ κατασκευάζουμε παρέα το γνωστό παιχνίδι Twister. Το εργαστήρι απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 5 έως 12 ετών. Τα παιδιά ηλικίας 5-7 ετών θα φτιάξουν ένα twister με απεικονίσεις ζώων και τα μεγαλύτερα παιδιά έως 12 ετών θα φτιάξουν ένα με απεικονίσεις λογοτεχνικών ηρώων.

Τα δύο παιχνίδια θα χρησιμοποιηθούν στις 11 Ιουλίου στη δράση της βιβλιοθήκης «Twister – Ένα παιχνίδι με σημεία», η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο της καλοκαιρινής εκστρατείας ανάγνωσης και δημιουργικότητας.

Τη Δευτέρα 10 Ιουλίου στις 11.00 π.μ ακολουθούμε το ταξίδι του Φιλέα Φογκ μέσα από τα «Παιχνίδια του Κόσμου», παίζοντας παραδοσιακά παιχνίδια από τις χώρες που επισκέφτηκε ο ήρωας του βιβλίου «Ο γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες».

Συμμετοχή στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης συμμετείχε στο 20ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Κοινωνικής Αλληλεγγύης το τριήμερο 23-24-25 Ιούνη με τα «Παιχνίδια του κόσμου».

Τα «Παιχνίδια του Κόσμου» είναι παραδοσιακά παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου, κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Σκοπός τους είναι να ενθαρρύνουν την επικοινωνία, τη συνεργατικότητα και το σεβασμό προς τους άλλους, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη προσωπικών και συλλογικών ικανοτήτων και δεξιοτήτων.

Σ΄ αυτό το τριήμερο, μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντηθούμε και να αλληλεπιδράσουμε, μέσω του παιχνιδιού, με διαφορετικές ηλικιακές και πολιτισμικές ομάδες ανθρώπων και να κατανοήσουμε άλλους πολιτισμούς σε ένα κλίμα αμοιβαιότητας, δημιουργικότητας και αλληλεγγύης.

Έναρξη σεμιναρίων για συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά η αλκοόλ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το πρόβλημα της εξάρτησης από ψυχοτρόπες ουσίες (ναρκωτικά και αλκοόλ) και ο ρόλος της οικογένειας στην αντιμετώπισή του

Έναρξη σεμιναρίων αποκλειστικά για συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά ή αλκοόλ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, στα Χανιά και στη Σητεία. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους. Στο πλαίσιο των δράσεων του, το πρόγραμμα διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών και των συντρόφων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος του οικείου τους προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισης της καθώς και στο ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της. Βασικά ερωτήματα που θα προσεγγιστούν στο σεμινάριο θα είναι τα εξής:

– Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;

– Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο;

– Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης;

– Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να βρει κάποιος βοήθεια;

– Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

– Τι εμπειρία μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία;

Το περιεχόμενο των συζητήσεων θα διαμορφώνεται από τα άτομα που θα συμμετέχουν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών και στις ομάδες υποστήριξης συντρόφων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε τρεις δίωρες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 6-7-2017 στις 18.00. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται έως την Τρίτη 4-7-2017 στα τηλέφωνα του προγράμματος (2410233332).

Πρόσωπο επικοινωνίας: Μανώλης Χαλεπούδης, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας (Τηλ: 2410233332)
Με την παράκληση να δημοσιευτεί

Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων συμμετέχει στις δράσεις της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά των Ναρκωτικών που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Δήμο Χανίων. Το πλήρες πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναγράφεται στην παρακάτω αφίσα.

Παιχνίδια του Κόσμου

 

Για το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ: www.antiratsistiki.gr

 

 

Συμμετοχή του προγράμματος σε επιστημονικές συναντήσεις

Κατά το προηγούμενο δίμηνο έντονη ήταν η παρουσία του προγράμματος σε συναντήσεις επιστημονικού χαρακτήρα. Μέσα από τη συμμετοχή σε συνέδρια, εκπαιδευτικά σεμινάρια, ημερίδες και ομιλίες επιχειρήθηκε η ανάδειξη και διάχυση των χαρακτηριστικών που καθιστούν το πρόγραμμα διακριτή πρόταση στο πεδίο της αντιμετώπισης της εξάρτησης και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Επιπρόσθετα, δόθηκε η δυνατότητα παρουσίασης των σχεδίων δράσης του προγράμματος που αφορούν στην προαγωγή της αυτοβοήθειας στο πεδίο της σωματικής υγείας και στην ανάπτυξη εγχειρημάτων Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Στην παρούσα ενότητα κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στα συμπόσια που οργανώθηκαν με ευθύνη του προγράμματος ή με ενεργό συμμετοχή του. Αναλυτικά όλες οι εισηγήσεις των στελεχών των προγραμμάτων υπάρχουν στην ενότητα «Εισηγήσεις» της ιστοσελίδας μας. Το πρόγραμμα ανέλαβε τη διοργάνωση και συνδιοργάνωση των παρακάτω συναντήσεων:

α) Το συμπόσιο στο πλαίσιο του 16ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας με τίτλο: Δουλεύοντας με την κοινότητα και τους άμεσα ενδιαφερόμενους με ένα χειραφετητικό προσανατολισμό: Η αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
Το συμπόσιο είχε στόχο την παρουσίαση των θεωρητικών προσεγγίσεων στις οποίες βασίζεται η λειτουργία του προγράμματος, καθώς και την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάλυση της μεθοδολογίας παρέμβασης στους τομείς της πρόληψης, της υποστήριξης και της κοινωνικής ένταξης εξαρτημένων, καθώς και της προαγωγής της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στα ζητήματα υγείας. Το βίντεο του συμποσίου είναι αναρτημένο στο κανάλι του προγράμματος στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=0zPyEPimu-o

β) Η συμμετοχή στη στρογγυλή τράπεζα με τίτλο Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας για ζητήματα υγείας: Μια πρόταση με πολλαπλά οφέλη για πάσχοντες και συστήματα υγείας, η οποία έλαβε χώρα στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ιατρικού Συλλόγου Κέρκυρας και της Εταιρείας Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής «Ιπποκράτης» με τίτλο: «Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας: Το θεμέλιο της εξωνοσοκομειακής φροντίδας. Η φροντίδα των ασθενών υπόθεση όλων μας» που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα 2-5/6/2017. Καθώς οι στόχοι της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας συνάδουν απόλυτα με τις πρακτικές, τη φιλοσοφία και τους στόχους της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας το πρόγραμμα συμμετείχε στο συνέδριο με τις εξής εισηγήσεις:
Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας: Φιλοσοφία, βασικά χαρακτηριστικά, τρόπος λειτουργίας, Σωτήρης Λαϊνάς (Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας) και
Ομάδες Αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στο χώρο της υγείας: Παραδείγματα από το πεδίο και ο ρόλος των επαγγελματιών υγείας στην πλαισίωσή τους, Κική Δημητριάδου (Υπεύθυνη δράσεων προαγωγής της αυτοβοήθειας στη σωματική υγεία).

γ) Το συμπόσιο στο πλαίσιο του 4ου Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας με τίτλο «Διερευνώντας την αξιοποίηση των πρακτικών Κ.Αλ.Ο στην κοινωνική ένταξη απεξαρτημένων: ορίζοντας το πλαίσιο, συζητώντας για τις δυσκολίες, αναδεικνύοντας τις προοπτικές». Στο συμπόσιο συμμετείχαν οι δημόσιοι φορείς απεξάρτησης της χώρας.
Στόχος του ήταν η διεξοδική συζήτηση αναφορικά με την αξιοποίηση των πρακτικών Κ.Αλ.Ο στο πεδίο της κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης απεξαρτημένων. Οι εισηγητές/τριες στάθηκαν ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα προώθησης των πρακτικών Κ.Αλ.Ο ως μέσου κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης, στις διαφορετικές μορφές εμπλοκής των φορέων απεξάρτησης στη δημιουργία εγχειρημάτων Κ.Αλ.Ο, καθώς και στην ανάγκη κατανόησης σε βάθος τις φιλοσοφίας της Κ.Αλ.Ο μεταξύ των εργαζομένων στα προγράμματα απεξάρτησης. Το συμπόσιο αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα διαλόγου, ο οποίος έχει τις προϋποθέσεις να αποδειχθεί παραγωγικός και να οδηγήσει στην ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών μεταξύ των προγραμμάτων.
Το βίντεο είναι διαθέσιμο στο κανάλι του προγράμματος στο YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=EYbu19crbDQ

Πίνακας: No 11, Jackson Pollock