Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων [Π.Π.Α. Χανίων] του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τις Φυλακές Χανίων πραγματοποίησε μαθήματα κιθάρας στο Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «Κρήτη 1». Η δράση αυτή, η οποία διήρκεσε από τον Οκτώβριο έως και τον Ιούλιο του 2017, αποσκοπούσε στον εμπλουτισμό της καθημερινότητας των κρατουμένων και στην εγκαθίδρυση μιας σχέσης εμπιστοσύνης που θα διευκόλυνε την επαφή και την υποστήριξη ατόμων με προβλήματα εξάρτησης.

Η ιδέα βρήκε εξαρχής απήχηση σε άτομα και σε φορείς που συγκέντρωσαν και παραχώρησαν -παλιές και καινούριες- κιθάρες στους κρατούμενους των φυλακών. Το έργο αυτό κατέστη δυνατό με τη συμβολή του ραδιοφωνικού σταθμού Χανίων «Δίκτυο FM» που συντόνισε την καμπάνια «Χάρισε μια κιθάρα σε έναν κρατούμενο» σε συνεργασία με τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας και την υποστήριξη των Κέντρων Πρόληψης που πληροφόρησαν, ευαισθητοποίησαν και κινητοποίησαν το ευρύτερο κοινό. Μέσα από συντονισμένες ενέργειες, και σε ένα μόλις μήνα, συγκεντρώθηκαν 30 και πλέον κιθάρες που παραχωρήθηκαν εντέλει στο «Κρήτη 1». Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της ομάδας μουσικής.

Από τον Οκτώβριο του 2016 και σε εβδομαδιαία βάση η βιβλιοθήκη των φυλακών μετατρεπόταν σε μια αίθουσα μουσικής διδασκαλίας, σε έναν χώρο συνάντησης είκοσι ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, μακριά από τα στενά όρια της φυλακής και της καθημερινότητας που αυτή επιτάσσει. Η διάθεση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων ήταν στοιχεία που κατέστησαν εφικτή την απρόσκοπτη διεξαγωγή των μαθημάτων η οποία ενισχύθηκε μάλιστα δια της συνεργασίας με το προσωπικό και τους συμμετέχοντες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας (2ο ΣΔΕ) του «Κρήτη 1». Πέντε μήνες μετά, μέλη της μουσικής ομάδας μαζί με τον υπεύθυνο της δράσης, κ. Κώστα Γκαϊφύλλια (κοινωνικό λειτουργό, συνεργάτη και μουσικό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων) διοργάνωσαν και υλοποίησαν τις πρώτες τους μουσικές εκδηλώσεις στο εσωτερικό των φυλακών σε συνεργασία με τη χορωδία του 2ου ΣΔΕ. Η ενθουσιώδης συμμετοχή και το ταλέντο των συμμετεχόντων οδήγησαν στη συνέχεια στην ηχογράφηση μιας σειράς από τραγούδια που υπήρξαν και το τελικό αποτύπωμα μιας συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων μέσα κι έξω από τον χώρο των Φυλακών.

Γενικότερα, η εμπειρία λειτούργησε καταλυτικά καθορίζοντας έναν νέο «τόπο συνάντησης» με τους ανθρώπους εκτός των Φυλακών και το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων. Με αφορμή τη δράση στο Κατάστημα «Κρήτη 1» οι εργαζόμενοι και τα μέλη του Π.Π.Α. Χανίων φιλοτέχνησαν δύο πανό που εν συνεχεία δωρίστηκαν στο 2ο ΣΔΕ Χανίων και κοσμούν έκτοτε τις αίθουσες μουσικής διδασκαλίας, γεφυρώνοντας με έναν ακόμη τρόπο τον κόσμο του Προγράμματος με τους ανθρώπους που βιώνουν τον εγκλεισμό.

Έχοντας κατά νουν ότι το παραπάνω εγχείρημα δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμμετοχή των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, των Κέντρων Πρόληψης Καλλιθέας, Ηρακλείου, Φωκίδας, Φθιώτιδας, Χαλκιδικής, των ανθρώπων που δώρισαν τις κιθάρες, της Κοινωνικής Υπηρεσίας των Φυλακών και της διεύθυνσης, των εθελοντών και του διδακτικού προσωπικού του 2ου ΣΔΕ Χανίων, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, οποιαδήποτε συλλογική δράση μπορεί να αποκτήσει καθοριστικό ρόλο στην επανανοηματοδότηση της ζωής ενός ανθρώπου όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες της καθημερινής του ζωής.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.