ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Απολογισμός δράσης στις φυλακές Χανίων

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων σε συνεργασία με το Κλειστό Κατάστημα Κράτησης «Κρήτη 1» οργάνωσε και υλοποίησε ομάδα εκμάθησης κιθάρας εντός των φυλακών, η οποία απευθυνόταν πρωτίστως σε κρατούμενους που αντιμετώπιζαν ζητήματα εξάρτησης και διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Ιούλιο του 2017. Απώτερος σκοπός της ομάδας, πέρα από τον εμπλουτισμό της καθημερινότητας των κρατούμενων με μια δημιουργική δράση, ήταν εμβάθυνση της σχέσης με τους συμμετέχοντες μέσω της οποίας θα αναζητούνταν αιτήματα στήριξης σχετικά με εξαρτήσεις.

Για την πραγματοποίηση της παραπάνω ιδέας, άνθρωποι και φορείς από όλη την Ελλάδα δώρισαν παλιές ή καινούριες κιθάρες στο πλαίσιο της καμπάνιας “Χάρισε μια κιθάρα σε ένα κρατούμενο”, που συντονίστηκε από το ραδιοφωνικό σταθμό των Χανίων “Δίκτυο FM” σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων και τα Κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων, οι οποίες συγκεντρώθηκαν και παραχωρήθηκαν στις φυλακές Χανίων. Το αμέσως επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία της ομάδας, όπως και έγινε.

Από τον Οκτώβριο του 2016, σε εβδομαδιαία βάση, η βιβλιοθήκη των φυλακών μετατρεπόταν σε αίθουσα μουσικής διδασκαλίας, σε ένα χώρο συνάντησης ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και στόχους, μακριά από τα στενά όρια της φυλακής και της καθημερινότητας που αυτή επιτάσσει. Η διάθεση και το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων για την ομάδα ήταν τα στοιχεία αυτά που κατέστησαν εφικτή και τη συνεργασία με το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χανίων (2ο ΣΔΕ) το οποίο λειτουργεί εντός του Καταστήματος Κράτησης “Κρήτη 1”. Από το Μάρτιο του 2017, μέλη της ομάδας κιθάρας μαζί με τον υπεύθυνο της δράσης, κ. Κώστα Γκαϊφύλλια (κοινωνικό λειτουργό/μουσικό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων) συνεργάστηκαν με τη χορωδία του 2ου ΣΔΕ υλοποιώντας μουσικές εκδηλώσεις εντός των φυλακών και ηχογραφώντας μία σειρά από τραγούδια ως το αποτύπωμα μιας συλλογικής προσπάθειας ανθρώπων τόσο εντός όσο και εκτός της φυλακής.

Παράλληλα με τις μουσικές δράσεις εντός των φυλακών, μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων φιλοτέχνησαν δύο πανό που εν συνεχεία δωρίστηκαν στο 2ο ΣΔΕ Χανίων και κοσμούν τις αίθουσες διδασκαλίας, γεφυρώνοντας με ακόμη έναν τρόπο το Πρόγραμμα με τους ανθρώπους που βιώνουν τον εγκλεισμό.

Έχοντας κατά νου ότι το παραπάνω εγχείρημα δε θα ήταν εφικτό χωρίς τη συμμετοχή των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, των Κέντρων Πρόληψης Καλλιθέας, Ηρακλείου, Φωκίδας, Φθιώτιδας και Χαλκιδικής, των ανθρώπων που δώρισαν τις κιθάρες, της Κοινωνικής Υπηρεσίας των φυλακών και της διεύθυνσης, των εθελοντών και του διδακτικού προσωπικού του 2ου ΣΔΕ Χανίων, είναι σημαντικό να κρατήσουμε ότι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της, η παραμικρή βοήθεια μπορεί να έχει σημαντικό ρόλο στην επανανοηματοδότηση της ζωής ενός ανθρώπου όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες της ζωής του.

Ετικέτες: φυλακές, Χανιά