Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας διοργανώνει κύκλο σεμιναρίων τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ. Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση τους στις πρακτικές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισης της καθώς και στο ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της. Βασικά ερωτήματα που θα προσεγγιστούν στο σεμινάριο θα είναι τα εξής:

– Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;
– Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο;
– Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης;
– Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να βρει κάποιος βοήθεια;
– Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
– Τι εμπειρία μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία;

Το περιεχόμενο των συζητήσεων θα διαμορφώνεται από τα άτομα που θα συμμετέχουν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας. Η συμμετοχή στα σεμινάρια όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε πέντε δίωρες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 6/11 στις 18.00. Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται έως την Τρίτη 4/11 στα τηλέφωνα του προγράμματος (2410233332).

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας. Ανάλογα προγράμματα λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη από το 2001, στη Σητεία από το 2008 και στα Χανιά από το 2013. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας. Πρόκειται για ένα «στεγνό» (δηλαδή που δεν χορηγεί υποκατάστατα) και ανοιχτό πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε ενήλικες -άνδρες και γυναίκες- και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.