Skip to main content

Το Πρόγραμμα συμμετείχε σε 2 κύκλους σεμιναρίων που διοργανώθηκαν με την πρωτοβουλία της «Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών» του Α.Π.Θ. και τη συνεργασία πανεπιστημιακών τμημάτων και φορέων απεξάρτησης της πόλης μας (ΙΑΝΟΣ, ΚΕΘΕΑ-ΙΘΑΚΗ, ΟΚΑΝΑ Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, Π.Ε.Θ.Ε.Α. ΑΡΓΩ).

Στις 24 Νοεμβρίου και στις 8 Δεκεμβρίου 2017 το Πρόγραμμα διοργάνωσε επιστημονικό σεμινάριο με τίτλο «Εξαρτήσεις-Μύθοι και Πραγματικότητα» που απευθυνόταν στους φοιτητές/τριες του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2017 διοργανώθηκε ανοιχτή συνάντηση-συζήτηση προς τους φοιτητές της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Στο επίκεντρο της κουβέντας βρέθηκαν και στις δυο περιπτώσεις: οι «μύθοι» και οι «πραγματικότητες» γύρω από την εξάρτηση και τους τρόπους αντιμετώπισής της καθώς και τα ερωτήματα που απασχόλησαν τους συμμετέχοντες και τις συμμετέχουσες. Απώτερος σκοπός ήταν να αναπτυχθεί ένας ζωντανός διάλογος με τις κοινότητες των φοιτητών για τη δυνατότητα του ανθρώπου να ζει ενεργά, να αλλάζει, να ξαναπιάνει το νήμα από την αρχή, να διεκδικεί αξιοπρέπεια και ελευθερία.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.