ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Απολογισμός προγράμματος «Παιχνίδια του Κόσμου για όλο τον κόσμο»

Το πρόγραμμα «Παιχνίδια του Κόσμου για όλο τον κόσμο», που υλοποιήθηκε από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τα τμήματα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης και του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε με την επίσκεψη μας στον προσφυγικό καταυλισμό στο Λιμάνι Θεσσαλονίκης. Κατά την παρουσία μας στον καταυλισμό παραδώσαμε παιχνίδια που κατασκευάσαμε μαζί με τα παιδιά το προηγούμενο διάστημα, παίξαμε μαζί τους και εκπαιδεύσαμε προσωπικό της ΜΚΟ Άρσις και εθελοντές στη χρήση των παιχνιδιών.

Στόχος του προγράμματος ήταν να φέρει σε επαφή, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργία, παιδιά που ζουν στην πόλη και παιδιά που φιλοξενούνται στον προσφυγικό καταυλισμό. Το πρόγραμμα περιελάμβανε κάλεσμα σε παιχνίδι, με παιχνίδια από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου φτιαγμένα από ανακυκλωμένα και ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και εργαστήρι κατασκευής παιχνιδιών. Συνολικά συμμετείχαν 20 παιδιά που ζουν στην πόλη και 12 συνοδοί, καθώς και 15 παιδιά που ζουν στον καταυλισμό με 7 συνοδούς. Περισσότερα από 15 παιχνίδια που κατασκευάστηκαν κατά τη διάρκεια του προγράμματος συντροφεύουν τα παιδιά του καταυλισμού στον ελεύθερό τους χρόνο, όπως: Hymalayou, Stouk, Tico, Pasang, Kubb, Paletos, Diviyan Keliya, Jeu De L’Equilibre, Seega, Yote, Tour D’ Hanoi.

Κατά το διάστημα των πέντε εβδομάδων (μαζί με την εβδομάδα προετοιμασίας) του εργαστηρίου αντιμετωπίσαμε δυσκολίες που είχαν να κάνουν κυρίως με τον προσωρινό χαρακτήρα του καταυλισμού, την έλλειψη έγκυρης πληροφόρησης για το χρόνο μεταφοράς των ανθρώπων, τη διασπορά φημών και τη δικαιολογημένη απροθυμία τους να μετακινηθούν σε καταυλισμό εκτός αστικού ιστού. Η αναστάτωση αυτή συχνά αποτελούσε τροχοπέδη στην συνοδεία των παιδιών προσφύγων από τους γονείς τους. Επιλογή μας ήταν το πρόγραμμα να υλοποιηθεί εκτός καταυλισμού, στον ιδιαίτερα φιλόξενο χώρο του Μουσείου Φωτογραφίας, ώστε να φέρουμε κοντά παιδιά και γονείς από την πόλη και τον καταυλισμό. Τα συναισθήματα της όμορφης αυτής συνάντησης μας συντροφεύουν και αποτελούν τη «μαγιά» για νέες δράσεις.

Ιδιαίτερη στιγμή αποτελεί η παρουσία μας στον παιδότοπου του 19ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ, η οποία αποτέλεσε μια παράλληλη δράση του προγράμματος. Στο χώρο του φεστιβάλ είχαμε τη δυνατότητα να παίξουμε και να επικοινωνήσουμε με δεκάδες μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του.
Ευχαριστούμε τη ΜΚΟ Άρσις και το Δήμο Θεσσαλονίκης για την υποστήριξη.

Ετικέτες: Θεσσαλονίκη, παιχνίδια του κόσμου