ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Δράσεις στις φυλακές των Χανίων

Κεντρική φωτογραφία: Associated Press

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων (ΠΠΑΧ), βρίσκεται σε συνεργασία με το Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγυιάς Χανίων από τον Ιούνιο του 2015. Κατά τη διάρκεια αυτής της συνεργασίας το ΠΠΑΧ πραγματοποίησε εντός του χώρου των φυλακών, μία σειρά προβολών ντοκιμαντέρ σχετικών με τη φύση του φαινομένου της εξάρτησης. Οι συναντήσεις αυτές λειτούργησαν ως εφαλτήριο για γνωριμία με τους τροφίμους του Καταστήματος που είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας καλλιτεχνικής ομάδας εργασίας για την ανακαίνιση/διαμόρφωση του γυμναστηρίου των φυλακών με συντονιστές εργαζόμενους του ΠΠΑΧ.
Η δημιουργία της συγκεκριμένης ομάδας προέκυψε από την ανάγκη των ίδιων των κρατούμενων για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και συγκεκριμένα του χώρου στον οποίο ασκούνται και περνούν μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους. Το ΠΠΑΧ στηρίζοντας δράσεις ανθρώπων που αναλαμβάνουν την ευθύνη για τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους, παρέχει τεχνική καθώς και υλική υποστήριξη που ξεκινάει από το «στήσιμο» και το συντονισμό μιας ομάδας δραστηριότητας και φτάνει μέχρι την καθοδήγηση σε πρακτικά ζητήματα. Η ομάδα αποτελείται από 6 μέλη (4 από τα οποία αντιμετωπίζουν ζήτημα εξάρτησης) και συντονίζεται από 2 εργαζόμενους του ΠΠΑΧ εκ περιτροπής (κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγο, υπεύθυνη εικαστικών δραστηριοτήτων) και λαμβάνει χώρα μία με δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με τις ανάγκες της δράσης.
Στόχος της εν λόγω παρέμβασης είναι η δημιουργία σχέσης με τους κρατούμενους μέσω μιας μη κλινικής διαδικασίας, η επικοινωνία της φιλοσοφίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η διασύνδεση όσων έχουν αιτήματα σχετικά με εξαρτήσεις με το χώρο του ΠΠΑΧ, ούτως ώστε να απευθυνθούν μετά την αποφυλάκιση τους.

Ετικέτες: φυλακές, Χανιά