ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας
με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Εκδήλωση με θέμα: Η πρόταση της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28-1-2016 στο Χατζηγιάννειο Πνεματικό Κέντρο Λάρισας η εκδήλωση/συζήτηση με τίτλο «Η πρόταση της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων» που διοργάνωσαν από κοινού το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας και η Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας του Δήμου Λαρισαίων.

Η πρώτη ομιλία που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε από τον κ. Ζαφειρίδη Φοίβο, Ψυχίατρο, τ. Αναπληρωτή Καθηγητή Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων Α.Π.Θ, Επιστημονικό Υπεύθυνο των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας με τίτλο «Σχόλιο για τη συνεχιζόμενη αποτυχία των πολιτικών αντιμετώπισης των εξαρτήσεων». Στην ομιλία του ο κ. Ζαφειρίδης ανέδειξε τις αντιφάσεις των πολιτικών αντιμετώπισης της εξάρτησης και του επιστημονικού παραδείγματος στο οποίο βασίζονται. Ιδιαίτερης σημασίας ήταν η αναφορά του σε κυρίαρχους μύθους, σε κοινωνικό και επιστημονικό επίπεδο, που συνοδεύουν το φαινόμενο της εξάρτησης και οδηγούν στο παρατηρούμενο αδιέξοδο στην αντιμετώπισή του. Πρότεινε, ταυτόχρονα, την ανάγκη μιας συνολικότερης αλλαγής της οπτικής μας επί του φαινομένου με έμφαση στις κοινωνικο-πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις αυτού.

Δεύτερος ομιλητής ήταν ο κ. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ο οποίος με βάση και τους προβληματισμούς που τέθηκαν από τον κ. Ζαφειρίδη, συζήτησε για την ανάγκη διεύρυνσης των προτάσεων απεξάρτησης. Αναφέρθηκε στις αλλαγές στο προφίλ και τις ανάγκες των εξαρτημένων τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς και στην ανάγκη τροποποίησης των μεθοδολογιών υποστήριξης των εξαρτημένων. Σε αυτό το πλαίσιο, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση σε περισσότερο ανθρωποκεντρικές προσεγγίσεις, οι οποίες εξατομικεύουν την παρέμβαση και χαρακτηρίζονται από ευελιξία και ανεκτικότητα. Αναφέρθηκε, τέλος, στη σημασία της αυτοβοήθειας/ αλληλοβοήθειας των άμεσα ενδιαφερόμενων και παρουσίασε τη λειτουργία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους τόσο για γενικότερα θέματα που αφορούν στο πρόβλημα της εξάρτησης, όσο και για τη λειτουργία του προγράμματος.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και Νεολαίας, κ. Μπατζανούλης Αλέξανδρος.

Υπενθυμίζεται ότι οι κοινές δράσεις του προγράμματος με την Αντιδημαρχία Παιδείας και Νεολαίας συνεχίζονται με έναν κύκλο προβολών ντοκιμαντέρ που ξεκινούν από την ερχόμενη Πέμπτη. Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των προβολών:

-Πέμπτη 04/02: «Τα ναρκωτικά κάνουν καλό στην… πολιτική» (63′), του Στέλιου Κούλογλου.

-Πέμπτη 11/02: «Ο λόγος των αποκλεισμένων» (55′), του Γιώργου Κεραμιδιώτη.

-Πέμπτη 18/02: «Ο άνθρωπος που ενόχλησε το σύμπαν» (53′) και «Οι επιζώντες» (30′), του Σταύρου Ψυλλάκη.

-Πέμπτη 25/02: «Ε.Σ.Υ. να με θυμάσαι», του Κωστή Κεκελιάδη.

Οι προβολές θα πραγματοποιούνται ημέρα Πέμπτη και ώρα 20.00, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο.

Ετικέτες: εκδηλώσεις, Λάρισα