ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Εργαστήρια κατασκευής «Παιχνιδιών του Κόσμου» σε συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής

Κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2021-2022, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας πραγματοποίησε σε συνεργασία με Δημοτικά Σχολεία της Σητείας και της ευρύτερης περιοχής εργαστήρια κατασκευής και συντήρησης των «Παιχνιδιών του Κόσμου» – παραδοσιακών παιχνιδιών από διάφορους πολιτισμούς του κόσμου και κατασκευασμένα από ανακυκλώσιμα υλικά.

Αρχικά μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί των Δημοτικών Σχολείων Γούδουρα και Μακρύ Γιαλού, αλλά και του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας, ήρθαν σε επαφή με τα «Παιχνίδια του Κόσμου» μέσα από μια παράσταση στον χώρο του σχολείου τους, όπου τα γνώρισαν και έπαιξαν συλλογικά. Στη συνέχεια, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, κάθε τάξη αποφάσισε ποια από τα παιχνίδια θα ήθελε να κατασκευάσει και ακολούθησε μια περίοδος συλλογικής αναζήτησης και συγκέντρωσης των απαραίτητων αντικειμένων.

Φτάνοντας στη μέρα του εργαστηρίου και με την ενεργή συμμετοχή όλων, μαθητές/ριες, εκπαιδευτικοί και γονείς, προχώρησαν στην κατασκευή «Παιχνιδιών του Κόσμου», μετατρέποντας αντικείμενα που έως τότε δεν χρησιμοποιούσαν σε λειτουργικά παιχνίδια.

Αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε σε συνεργασία με το 2ο Δημοτικό Σχολείο Σητείας για την πραγματοποίηση εργαστηρίου συντήρησης της παιχνιδοθήκης του σχολείου, που δημιουργήθηκε σε προηγούμενο σχολικό έτος.

Η δράση αυτή αποτελεί μία από τις δράσεις που πραγματοποιεί το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας στο πλαίσιο της πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σε συνεργασία με την σχολική κοινότητα. Στόχος αυτής αποτελεί η ενεργοποίηση της σχολικής κοινότητας για την υλοποίηση δράσεων που βασίζονται στις ανάγκες της, συμβάλλοντας στην βελτίωση του σχολικού κλίματος και προάγοντας την ενεργό συμμετοχή, την συμπερίληψη και την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας.

Ευχαριστούμε θερμά τους/τις εκπαιδευτικούς, μαθητές, μαθήτριες και γονείς των Δημοτικών Σχολείων Γούδουρα, Μακρύ Γιαλού και του 2ου και 4ου Δημοτικού Σχολείου Σητείας για την συνεργασία.

Ετικέτες: πρόληψη, Σητεία, σχολική κοινότητα