ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση φόρουμ «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση» στη Σητεία

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση παρουσίασε το θεατροπαιδαγωγικό πρόγραμμα – παράσταση φόρουμ «Διαφυγές… από κάθε εξάρτηση». Στόχος της δράσης ήταν να τεθούν ερωτήματα που σχετίζονται με το θέμα της λήψης αποφάσεων σε συνθήκες πίεσης σε εφήβους και παρεμπιμπτόντως να αναδειχθούν και συζητηθούν οι αξίες της πρόληψης των εξαρτήσεων και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.   

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε ανοιχτή πρόβα στον χώρο του «Θεάτρου της Σητείας» με καλεσμένους/ες εκπαιδευτικούς, μαθητές/ριες και άλλους/ες κατοίκους της πόλης. Οι συμμετέχοντες/ουσες ήρθαν σε επαφή με την πρακτική του θεάτρου φόρουμ και τη φιλοσοφία του θεάτρου του καταπιεσμένου. 

Την Τρίτη 4 Απριλίου 2023, η ομάδα παρουσίασε το πρόγραμμα στο Γενικό Λύκειο Σητείας με τη συμμετοχή τμήματος της Β’ τάξης. Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί αφού συμμετείχαν σε θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια, παρακολούθησαν την παράσταση και στη συνέχεια κλήθηκαν να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας και να προτείνουν έμπρακτα διαφορετικές εκδοχές στην αντιμετώπιση συνθηκών πίεσης. Τέλος, βάσει των όσων αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της δράσης, ακολούθησε σύντομη συζήτηση σχετικά με τις αξίες της πρόληψης των εξαρτήσεων και την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξάρτησης. 

Συντονιστής της δράσης ήταν ο Νίκος Γκόβας, θεατροπαιδαγωγός και γενικός συντονιστής του προγράμματος «Διαφυγές» ενώ στη θεατροπαιδαγωγική ομάδα συμμετείχαν οι Καπαρού Κατερίνα, Καραμανωλάκη Μαρία, Μαντζιούρα Φιλιώ, Μαρκάκη Έλενα, Οικονομάκης Γιώργος και Ρουσσομουστακάκη Φαίδρα.

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τον Νίκο Γκόβα για τη συνεργασία και την εκπαίδευση καθώς και τα μέλη της θεατροπαιδαγωγικής ομάδας για τη δέσμευση και την εθελοντική τους συμμετοχή, Τέλος, ευχαριστούμε το «Θέατρο της Σητείας» για την παραχώρηση του χώρου και το Γενικό Λύκειο Σητείας για την ευόδωση της συνεργασίας μας. 

Ετικέτες: Κοινότητα, πρόληψη, Σητεία