ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Σεμινάριο Φυσικής Δόμησης σε Λάρισα και Ραψάνη

Τα μέλη των προγραμμάτων της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις αρχές της φυσικής δόμησης με τη βοήθεια του Στάθη Αθανασόπουλου, φυσικού καλλιεργητή, κατασκευαστή cob.
Αρχικά, δημιουργήσαμε ένα παγκάκι στο πάρκο Αλκαζάρ, στο πλαίσιο του φεστιβάλ “Γιορτή Παντού” (10-11 Ιουνίου). Η δράση συνεχίζεται καθώς μπαίνουν οι τελευταίες “πινελιές” στην κατασκευή.


Το διήμερο 12-13 Ιουνίου το σεμινάριο μεταφέρθηκε στη Ραψάνη. Σε συνέχεια της προηγούμενης επιτυχημένης προσπάθειας (29 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου 2016) πραγματοποιήθηκε συντήρηση στο φούρνο και στο παγκάκι που βρίσκονται στην αυλή του Κέντρου Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων. Επιπρόσθετα, κατασκευάστηκαν ένας υπαίθριος πάγκος κουζίνας και δύο τραπέζια. Οι κατασκευές συνεχίζονται!

 

Με τον όρο “φυσική δόμηση” εννοούμε την αξιοποίηση παραδοσιακών τεχνικών κατασκευής με φυσικά, ακατέργαστα, επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλώσιμα υλικά όπως το χώμα, η άμμος, ο πηλός, τα άχυρα και τα καλάμια. Πρόκειται για τον αρχαιότερο και πλέον βιοκλιματικό τρόπο δόμησης, στον οποίο αρχίζουν να στρέφονται μεμονομένα άτομα και κοινότητες. Η μηδαμινή περιβαλλοντική επιβάρυνση, το χαμηλό οικονομικό κόστος, καθώς και η απουσία υπερεξειδικευμένων γνώσεων στην κατασκευή καθιστούν ιδανική τη μέθοδο για συλλογικότητες που ενδιαφέρονται να ζήσουν σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ετικέτες: Λάρισα, Ραψάνη, Σεμινάριο, φεστιβάλ