Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.) συμμετέχει και φέτος στο 12ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων που θα πραγματοποιηθεί 16 και 17 Σεπτεμβρίου στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας, με τις παρακάτω δράσεις:

α) Ομιλία-συζήτηση με θέμα: «ΛΕΡΟΣ. Μια ζωντανή αμφισβήτηση της κλασικής ψυχιατρικής».

Ομιλητές θα είναι δύο πρωτοπόροι ψυχίατροι που με το έργο τους συνέβαλλαν καθοριστικά στο πεδίο της αποκατάστασης των ψυχικά πασχόντων. Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικονόμου, τ. Διευθυντής του 9ου ψυχιατρικού τμήματος του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και ο Γεώργιος Κοκκινάκος, τ. Διευθυντής του ΚΨΥ Χανίων και πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου ΚΟΙΣΠΕ Χανίων. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο επιστημονικός υπεύθυνος του ΠΠΑ και τ. αναπ., Καθηγητής του ΑΠΘ ψυχίατρος Φοίβος Ζαφειρίδης.

Κεντρικό θέμα στη συζήτηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 16 Σεπτέμβρη στις 19:00 στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών, αποτελεί η επιστροφή στην εμπειρία της Λέρου, στο πώς κατασκευάστηκε αυτό που ονομάστηκε «Λέρος» και πώς έγινε δυνατός ο ριζικός μετασχηματισμός του. H συζήτηση αυτή πέρα από μια χρήσιμη αναδρομή σε μια από τις πιο βάρβαρες εκδηλώσεις των κυρίαρχων ψυχιατρικών αντιλήψεων, είναι σήμερα εξαιρετικά επίκαιρη για την κατανόηση, των νέων εξωραϊσμένων μορφών, που παίρνουν οι ίδιες καταδικασμένες αντιλήψεις. Όταν ο απανθρωποποιητικός ιδρυματικός εγκλεισμός αντικαθίσταται από την νεοφιλελεύθερης κοπής κοινωνική και θεραπευτική εγκατάλειψη. Όταν ο “αόρατος”, πίσω από τα τείχη του ασύλου, έγκλειστος, βγαίνει από αυτό για να ξαναγίνει “αόρατος” μέσα στους δρόμους και τις πλατείες της πόλης. Όταν η ψυχιατρική, όλο και πιο στενά εγκλωβισμένη σ’ ένα βιολογικό αναγωγισμό και υπό την χειραγώγηση των φαρμακοβιομηχανιών, εξακολουθεί, όλο και πιο πολύ να “χάνει τον άνθρωπο πίσω από τα συμπτώματα” και τα ταξινομικά συστήματα.

Η “Λέρος” -που έμεινε στην ιστορία ως χαρακτηρισμός της ψυχιατρικής βαρβαρότητας- το στρατόπεδο και ο εγκλεισμός ως απάντηση στις ανάγκες του ανθρώπου, εξακολουθεί να υπάρχει και είναι μπροστά μας.

β) Κάλεσμα σε παιχνίδι με τα “Παιχνίδια του Κόσμου” . Πρόκειται για ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια απ’  όλο τον κόσμο, για μικρούς και μεγάλους, φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά. Η δράση έχει στόχο την προώθηση της επικοινωνίας, τη διάδοση του παιχνιδιού ως μέσου εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε πρακτικές ανακύκλωσης.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.