Skip to main content

1. Σεμινάριο με τίτλο: Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ. Αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης και ο ρόλος της οικογένειας (Το σεμινάριο απευθύνεται αποκλειστικά σε συγγενείς ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης).

2. Σεμινάριο με τίτλο: Εναλλακτικές θεωρήσεις των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου της εξάρτησης (Το σεμινάριο απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη).

Αναλυτικές πληροφορίες:

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί από τον Δεκέμβριο του 2012 με τη συνεργασία και του ΟΚΑΝΑ και του Δήμου Χανίων και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και του Δήμου Χανίων. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και των συγγενών τους με βάση τις αρχές και τη φιλοσοφία της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας. Επίσης βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ενημέρωση και η εκπαίδευση των μελών των τοπικών κοινωνιών στις οποίες δραστηριοποιείται γύρω από τις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων. Όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες του προγράμματος είναι δωρεάν. Στο πλαίσιο των δράσεων του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα οι εξής κύκλοι σεμιναρίων:

1. Σεμινάριο με τίτλο: Εξάρτηση από ναρκωτικά και αλκοόλ. Αιτίες, τρόποι αντιμετώπισης και ο ρόλος της οικογένειας.
Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται αποκλειστικά σε συγγενείς (γονείς, συντρόφους, αδέλφια) ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ. Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και η ευαισθητοποίηση τους στις πρακτικές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισης της καθώς και στο ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της. Το περιεχόμενο των συζητήσεων θα διαμορφώνεται από τα άτομα που θα συμμετέχουν, ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους. Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Τα σεμινάρια -στα οποία η συμμετοχή είναι δωρεάν- θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις κάθε Δευτέρα 18.00-20.00, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 10/11/2014. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του προγράμματος (28210-23432) καθημερινά από τις 9.00 – 20.00 για περισσότερες πληροφορίες και για να δηλώσουν συμμετοχή μέχρι την Τετάρτη 5/11/2014. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του προγράμματος Γιαμπουδάκη 39 & Ρενιέρη, στην περιοχή των δικαστηρίων.

2. Σεμινάριο με τίτλο: Εναλλακτικές θεωρήσεις των αιτιών και των τρόπων αντιμετώπισης του φαινομένου της εξάρτησης.

Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας και κοινωνικούς επιστήμονες (ψυχιάτρους, ψυχολόγους, γιατρούς, φαρμακοποιούς, κοινωνικούς λειτουργούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς) καθώς και σε μέλη συλλόγων και συλλογικοτήτων και πολίτες με ενδιαφέρον στα θέματα αυτά. Σε όλους τους συμμετέχοντες / ούσες θα δίνεται επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό με μορφή σημειώσεων ή άρθρων καθώς επίσης και βεβαίωση παρακολούθησης. Οι θεματικές που θα προσεγγιστούν στο πλαίσιο του σεμιναρίου είναι οι εξής:

  • Ιστορική αναδρομή του προβλήματος της εξάρτησης και σύντομη αναφορά στη δράση των ψυχοτρόπων ουσιών και στις μη φαρμακευτικές εξαρτήσεις
  • Κριτικές προσεγγίσεις αναφορικά με την Επιδημιολογία και Αιτιοπαθογένεια του προβλήματος της εξάρτησης
  • Τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης
  • Η πρόταση της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης
  • Η πρόληψη του προβλήματος της εξάρτησης

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη στις 18.00-20.00, αρχής γενομένης από την Πέμπτη 13/11/2014. Σε περίπτωση που ο αριθμός των ενδιαφερομένων θα είναι μεγαλύτερος των είκοσι ατόμων θα πραγματοποιηθεί και δεύτερος κύκλος σεμιναρίων, με την ολοκλήρωση του παρόντος κύκλου. Για την καλύτερη προετοιμασία των σεμιναρίων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 6/11/2014 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2821023432) ή στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: chania@selfhelp.gr. Τα σεμινάρια – η συμμετοχή στα οποία είναι δωρεάν- θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, στην περιοχή των δικαστηρίων.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.