Skip to main content

Η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος  Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.  σας καλούν στην πρώτη ανοιχτή γιορτή γειτονιάς «Η Γιορτή του Βαρδάρη». Η γιορτή πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Γραφείο Θεσσαλονίκης – Ελλάδα, τη συνεργασία με τη Β’ Δημοτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, τη συμμετοχή φορέων και της τοπικής κοινωνίας των πολιτών. Η γιορτή θα λάβει χώρα την Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021 από τις 11:00 μέχρι τις 23:00 στο Πάρκο των Εθνών, στη συμβολή  των οδών Λαγκαδά και Αγίου Δημητρίου. 

Η «Γιορτή του Βαρδάρη» ξεκινάει από την επιθυμία των μελών της ομάδας να αναδείξουν την ομορφιά, αλλά και τις ανάγκες της περιοχής. Βασικοί στόχοι της ολοήμερης αυτής εκδήλωσης είναι η «συνάντηση» και η γνωριμία των μελών της ομάδας με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες, την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς, τις δομές και τις συλλογικότητες της γειτονιάς, αλλά και με άλλες ομάδες της πόλης, που δραστηριοποιούνται σε επίπεδο γειτονιάς. Σημείο συνάντησης, ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, ένα πάρκο της περιοχής, το Πάρκο των Εθνών, του οποίου η χρήση αυτή τη στιγμή είναι περιορισμένη.

Η πληθώρα δράσεων που περιέχονται στην εκδήλωση στοχεύουν στην ανακάλυψη της ιστορίας και των «κρυφών θησαυρών» της περιοχής, εστιάζουν στο παρόν και στρέφουν το βλέμμα στο μέλλον της. Μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και δραστηριότητες που θα αφορούν στο δημόσιο χώρο, το κτιριακό απόθεμα και την εργασία στον Βαρδάρη, καθώς και την καλλιτεχνική έκφραση, τις παιδικές δράσεις, τη συλλογική κουζίνα, το πικ-νικ με φαγητά που θα προσφέρουν στον μπουφέ οι κάτοικοι και τα συμμετέχοντα άτομα στην γιορτή ευελπιστούμε να περάσουμε μια όμορφη, δημιουργική και ουσιαστική Κυριακή στον Βαρδάρη.

Αυτός ο χώρος ευελπιστούμε να αποτελέσει την αφορμή ενός γόνιμου διαλόγου, την αφετηρία ανταλλαγής προβληματισμών μέσα από δημιουργικές-διαδραστικές δράσεις και την ευκαιρία διερεύνησης συνεργασίας και συνεργειών για την ανάπτυξη κοινών δράσεων.  Αυτή η ημέρα ίσως αποτελέσει μια αρχή για να οραματιστούμε τη γειτονιά μας, να ενισχύσουμε τις σχέσεις όλων όσων κατοικούμε και δραστηριοποιούμαστε σε αυτήν και να βρούμε τον κοινό μας τόπο χωρίς προκαταλήψεις και στερεότυπα για ανθρώπους και τόπους. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της «Γιορτής του Βαρδάρη»:

Δράσεις με «επίκεντρο» τον Βαρδάρη:

  • 11:30-13:30 Κυνήγι θησαυρού με θέμα τον δημόσιο χώρο
  • 13:30-14:00 Χαρτογράφηση γειτονιάς
  • 15:30-17:00 Καφέ του κόσμου με θέμα το κτιριακό απόθεμα
  • 17:00-20:00 Ζωντανή βιβλιοθήκη με θέμα την εργασία

Παιδικές δράσεις:

  • 16:00-18:00 Παιχνίδια του κόσμου από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης
  • 18:00-18:30 Βόμβες σπόρων (Seedbombs) από τους Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης
  • 18:30-20:30 Εργαστήρι τσίρκο για παιδιά και παράσταση τσίρκο από το Μονόκυκλο

Καλλιτεχνικές δράσεις:

  • 17:00-18:00 Live από Folk Duo
  • 18:00-19:00 Live από Trio Orleani
  • 19:00-20:00 Performance “Πώς γίνεται ένας κακός άνθρωπος” από την ομάδα Exodus του ΠΕΘΕΑ ΑΡΓΩ
  • 20:00-21:00 Live από την εφηβική μπάντα κρουστών “Τα κρούσματα”
  • 21:00-23:00 Live από Ρουμπαγιάτ
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα φιλοξενείται έκθεση φωτογραφίας για τον Βαρδάρη από τη φωτογραφική ομάδα jpeg

Δράσεις συνεστίασης:

  • 14:00-16:00 Πικ Νικ (μπουφές-φέρνουμε ό,τι φαγητό θέλουμε για να το μοιραστούμε με όλους/ες)
  • 19:00-23.00 Κουζίνα αλληλεγγύης με ελεύθερη συνεισφορά (τα έσοδα της κουζίνας θα διατεθούν σε συλλογικότητες που διανέμουν φαγητό σε άστεγους της πόλης)
  • Καθ’ όλη τη διάρκεια της γιορτής θα λειτουργεί μπαρ με ελεύθερη συνεισφορά, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στο δίκτυο των ομάδων γειτονιάς

Με τη συμμετοχή:
Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, Θετική Φωνή, Φylis AUTh, YX, Praxis, Nαρκομανείς Aνώνυμοι, ΒΙΟΜΕ, Μονόκυκλο, dot2dot, Περβολάρηδες Θεσσαλονίκης, ΠΕΘΕΑ Αργώ, Jpeg, Chefs for zero hunger


*φέρνουμε μαζί μας το χαλάκι μας για τα γρασίδια και το προσωπικό μας πιάτο, ποτήρι και πιρούνι για να μειώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.


**Στην εκδήλωση θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα προστατευτικά μέτρα για τον Covid-19.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.