Skip to main content

Η τοιχογραφία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, στην οδό Μιχαήλ Καλού, που τιμά τα θύματα της εβραϊκής κοινότητας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και βεβηλώθηκε από αγνώστους στις 18 Μαρτίου, έχει πλέον αποκατασταθεί. Είναι γεγονός πως η πλειοψηφία της πόλης αγκάλιασε την πρωτοβουλία της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και αναγνώρισε τη σημασία της ανάδειξης των αποσιωπημένων γεγονότων της ιστορίας της από τη λήθη.

Στις 9 και 10 Απριλίου, τα μέλη της ομάδας ένωσαν τις δυνάμεις τους και δούλεψαν με ζήλο και δημιουργικότητα, ώστε να τηρήσουν την υπόσχεσή τους απέναντι στους/στις κατοίκους της πόλης και να προβούν στην αποκατάσταση, αλλά και στην προστασία του έργου από κάθε επόμενη “επίθεση” μίσους, δίνοντας μια ενεργή απάντηση σε κάθε προσπάθεια αποσιώπησης και βεβήλωσης της ιστορικής μνήμης. 

Πράξεις έκδηλου μίσους, όπως η βεβήλωση της συγκεκριμένης τοιχογραφίας, δεν τιμούν τον πολιτισμό και την ιστορία της πόλης μας και είναι χαρακτηριστικές της άγνοιας, της αμάθειας και των αντισημιτικών πεποιθήσεων από μερίδα συμπολιτών μας. Ωστόσο, είναι αυτές που μας κρατούν σε εγρήγορση και μας υπενθυμίζουν πώς το “μικρόβιο” του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας βρίσκεται ακόμα ενεργό στις κοινωνίες μας, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την ανάγκη να ενωθούμε και να αντισταθούμε συλλογικά απέναντι σε κάθε μορφή βίας και κοινωνικού στιγματισμού. Έτσι, κι εμείς, τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και σύσσωμο το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, δεν ματαιωνόμαστε και δηλώνουμε πως θα είμαστε εκεί να αποκαθιστούμε με πράξεις την ιστορική μας μνήμη όσες φορές χρειαστεί και θα συνεχίζουμε τις δράσεις μας για την ανάδειξή της. Άλλωστε, ο αγώνας μας για απεξάρτηση μας έχει διδάξει, μεταξύ άλλων, ότι είναι αναγκαίο να υπερασπιζόμαστε και να μαχόμαστε για αξίες, όπως η δικαιοσύνη, η αλήθεια και η αλληλεγγύη.

Η αποκατάσταση της τοιχογραφίας έγινε με τη σημαντική υποστήριξη και την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Heinrich Böll Stiftung και τη συμβολή του street artist Same84 και της UrbanAct.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.