Skip to main content

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

TO Α.Π.Θ. ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΣΕ ΤΡΕΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

 

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία και από το τέλος του 2012 στα Χανιά, με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ και τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το πρόγραμμα των Χανίων συγχρηματοδοτείται από το Δήμο Χανίων.

Η προσπάθεια αυτή σηματοδοτεί ένα σημαντικό παράδειγμα ουσιαστικής σύνδεσης του Α.Π.Θ. με την κοινωνία, καθώς στα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ανά τη χώρα υποστηρίζονται ετησίως εκατοντάδες πολίτες με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και τα συγγενικά τους πρόσωπα. Ταυτόχρονα, στα προγράμματα αυτά εκπαιδεύονται δεκάδες φοιτητές και κοινωνικοί επιστήμονες στις κριτικές προσεγγίσεις του πεδίου των εξαρτήσεων. Επιστημονικός Υπεύθυνος των προγραμμάτων είναι ο Αν. Καθηγητής Ψυχολογίας των Εξαρτήσεων του Α.Π.Θ., Φοίβος Ζαφειρίδης.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. συγκροτεί μια διακριτή και καινοτόμα, για τα δεδομένα της χώρας, πρόταση απεξάρτησης, καθώς αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση στην Ελλάδα που θέτει στο επίκεντρο της δράσης της, την ιδέα της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας. Διεθνώς, οι προτάσεις που αξιοποιούν τη φιλοσοφία και τις πρακτικές της αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας αποτελούν τον τρίτο πυλώνα των προτάσεων αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης πέρα από τα κλασσικά «στεγνά» θεραπευτικά προγράμματα και τα προγράμματα υποκατάστασης.

Στον παρόντα απολογισμό παρουσιάζεται η ενθαρρυντική πορεία των δράσεων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., για το έτος 2014. Συνολικά, από τα προγράμματα έλαβαν υπηρεσίες 1.346 διαφορετικά άτομα με διάφορα αιτήματα. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης παρείχε υπηρεσίες σε 668 διαφορετικά άτομα, το πρόγραμμα της Σητείας σε 393 διαφορετικά άτομα και το πρόγραμμα των Χανίων σε 285 άτομα.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.