Skip to main content

Στο πλαίσιο των δράσεων για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της εβραϊκής κοινότητας, η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, πραγματοποίησε με επιτυχία, την Παρασκευή 26/2, διαδικτυακή εκδήλωση – αφιέρωμα στο έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, «Μαουτχάουζεν», σε συνεργασία με το Θεσσαλικό Θέατρο. Οι ηθοποιοί, Ηρακλής Τζαφέτας, Παναγιώτης Τόλιας, Θάλεια Χαραρά, αλλά και η καλλιτεχνική διευθύντρια, Κυριακή Σπανού, μας αφηγήθηκαν αποσπάσματα από το έργο, όπως παρουσιάστηκαν σε ραδιοφωνική παράσταση του Δημοτικού Ραδιοφώνου Λάρισας 93,6 FM, στο πλαίσιο του κύκλου ραδιοφωνικών παραστάσεων «Θεσσαλικό Radio… Plays».

Στη συνέχεια, μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη αλλά και των Ομάδων Πολιτιστικών των προγραμμάτων Θεσσαλονίκης και Λάρισας, παρουσίασαν σύντομα την ιστορία του στρατοπέδου συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, το λογοτεχνικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη καθώς και το ομώνυμο μουσικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Την συζήτηση συντόνισε η ιστορικός – αρχαιολόγος και ιδρυτικό μέλος της Κοιν.Σεπ. “dot2dot”, Βασιλική Καρτσιακλή. Δεκάδες άνθρωποι, φίλοι/ες και συνεργάτες/ιδες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, βρέθηκαν εκεί παρακολουθώντας και συμμετέχοντας στην εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε.

Μέσα από τις αφηγήσεις και την μουσική του έργου, μεταφερθήκαμε στις σκοτεινές μέρες της ναζιστικής περιόδου, τονίζοντας την σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης μέσα από συλλογικές δράσεις. Όπως ανέφερε ο Θωμάς Κοροβίνης, «το δυστύχημα είναι πως η σημερινή κοινωνία εξακολουθεί να θρέφει τέτοια μορφώματα, ενώ καλούμαστε να παλέψουμε στην καθημερινότητά μας για την εξάλειψή τους», ενώ η διευθύντρια της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας, Αλίνα Μωυσή, μας ενέπνευσε λέγοντας πως «όποιος ασχολείται με το πολύ σκληρό θέμα του Ολοκαυτώματος, είναι απολύτως βέβαιο ότι βάζει στην φαρέτρα του όπλα, για να καταπολεμήσει οποιαδήποτε προσπάθεια επανεμφάνισης ρατσισμού, δηλαδή αυτομάτως γίνεται καλύτερος άνθρωπος».

Ευχαριστούμε πολύ όλους και όλες τους/τις συμμετέχοντες/ουσες!

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση – αφιέρωμα στο έργο «Μαουτχάουζεν» στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.