Skip to main content

– Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;

– Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο;

– Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης;

– Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να βρει κάποιος βοήθεια;

– Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

– Τι εμπειρία μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία;

Αυτά είναι τα βασικά ερωτήματα στα οποία επιχειρεί να δώσει απαντήσεις, ο νέος κύκλος σεμιναρίων για συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ, ο οποίος διοργανώνεται από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων. Τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ. Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος.
Θα γίνουν τέσσερα δίωρα σεμινάρια, τα οποία θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου και θα πραγματοποιούνται κάθε Δευτέρα 18:00-20:00, έως και τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου. Τα σεμινάρια θα πραγματοποιούνται στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη γωνία, πίσω από τα δικαστήρια) και η συμμετοχή σε αυτά, όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν. Οι ενδιαφερόμενοι και ενδιαφερόμενες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια στα τηλέφωνα του προγράμματος (2821023432) καθημερινά από τις 09:00-20:00 ως την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου.

Πίνακας σελίδας: Eric Drooker, “The Maze”

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.