Skip to main content

Περιγραφή: Το σεμινάριο αυτό έχει ως στόχο την εισαγωγή στις βασικές θεματικές του πεδίου των εξαρτήσεων με βάση τις σύγχρονες κριτικές αντιλήψεις του πεδίου. Οι βασικές θεματικές που προσεγγίζονται στο πλαίσιο του σεμιναρίου είναι οι εξής:

  • Ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του προβλήματος της εξάρτησης και των προσπαθειών αντιμετώπισης του.
  • Δράση Ουσιών και Επιδημιολογία του προβλήματος της εξάρτησης σήμερα.
  • Αιτιοπαθογένεια του προβλήματος της εξάρτησης.
  • Επαγγελματικές προτάσεις αντιμετώπισης.
  • Η πρόταση της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
  • Η πρόληψη της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.
  • Η φιλοσοφία και ο τρόπος λειτουργίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου όσοι/ες ενδιαφέρονται μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και βιογραφικό για τη συμμετοχή στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής: Το σεμινάριο αυτό απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες και φοιτητές σχολών κοινωνικών επιστημών και επιστημών υγείας. Οι θεματικές του σεμιναρίου συνοδεύονται από προτεινόμενη βιβλιογραφία την οποία οι συμμετέχοντες/ούσες οφείλουν να έχουν μελετήσει προκειμένου να παρακολουθήσουν το σεμινάριο. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Χρόνος πραγματοποίησης του σεμιναρίου: Εντός του Οκτωβρίου του 2014 (Δηλώσεις συμμετοχής έως τις 30/9/2014).

Τόπος πραγματοποίησης του σεμιναρίου: Θεσσαλονίκη.

Διάρκεια του σεμιναρίου: Η συνολική του διάρκεια είναι 20 ώρες. Το σεμινάριο πραγματοποιείται με τη μορφή εντατικού εργαστηρίου σε δύο διήμερα ή ένα τριήμερο.

Βεβαίωση Συμμετοχής: Με την ολοκλήρωση του σεμιναρίου παρέχεται βεβαίωση παρακολούθησης.

Εκδήλωση Ενδιαφέροντος:
Οι ενδιαφερόμενοι για το Εισαγωγικό Σεμινάριο Κριτικών Προσεγγίσεων του πεδίου των Εξαρτήσεων και Παρουσίασης της Φιλοσοφίας και Λειτουργίας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας θα πρέπει να αποστείλουν την πρόθεση συμμετοχής στο e-mail: lainas@selfhelp.gr, έως τις 30/9/2014.

Στο κείμενο του e-mail πέρα από τη συμμετοχή τους θα πρέπει να δηλώνουν τα εξής: Ονοματεπώνυμο, Ιδιότητα (οι τελειόφοιτοι δηλώνουν το έτος φοίτησης), τηλέφωνο, τόπο κατοικίας, φορέας εργασίας (αν υπάρχει).

Τέλος, θα πρέπει να επισυνάπτουν το βιογραφικό τους σημείωμα.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.