Skip to main content

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης και ο “Ξενώνας Ραψάνης” του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ., σε συνεργασία με την ομάδα “τα Σουρούκια της Ραψάνης”* σας προσκαλούν στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: “Η ιστορική μετάβαση από τις αγροτικές στις βιομηχανικές κοινωνίες: Η περίπτωση της ελληνικής ορεινής υπαίθρου”, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 22 Απριλίου στις 19.00.

Στόχος της εκδήλωσης είναι:
• να παρουσιαστούν ιστορικά οι αλλαγές που επέφερε η οικονομική και τεχνολογική ανάπτυξη στον τρόπο συγκρότησης των κοινωνιών, μέσα από τον εκσυγχρονισμό και την εκβιομηχάνιση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την μετατόπιση του αγροτικού πληθυσμού στα αστικά κέντρα.
• να αναδειχθεί, τόσο ο τρόπος με τον οποίο συντελέστηκαν οι παραπάνω αλλαγές στην Ελλάδα, όσο και οι ιδιαίτερες συνθήκες που καθόρισαν τη χρονική υστέρηση αυτών των αλλαγών. Πώς δηλαδή και πότε ξεκίνησε η μετακίνηση του πληθυσμού από τα ορεινά χωριά στα αστικά κέντρα; Πώς αυτή η ραγδαία μετάβαση διαμόρφωσε μια νέα πραγματικότητα, με την μεγέθυνση των πόλεων και την ερημοποίηση της ορεινής υπαίθρου;

Κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης είναι οι:
Βασίλης Νιτσιάκος, Καθηγητής Κοινωνικής Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Βασιλική Λάζου, Ιστορικός, Διδάσκουσα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών Α.Π.Θ.

Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όσες και όσους ενδιαφέρονται και θα πραγματοποιηθεί μέσω της πλατφόρμας zoom στο παρακάτω link:
https://authgr.zoom.us/j/95253369169

*”Τα Σουρούκια της Ραψάνης” είναι μια νεοσύστατη ομάδα ανθρώπων (ανοιχτή σε νέα μέλη), που αποτελείται από άτομα που ζουν και εργάζονται στην κοινότητα της Ραψάνης ή που έχουν καταγωγή από το χωριό και το επισκέπτονται περιοδικά, καθώς ζουν και εργάζονται σε άλλους τόπους.
Αφορμή της σύστασης της ομάδας είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον για την κοινότητα της Ραψάνης και η διαμόρφωση ενός κοινού προβληματισμού σχετικά με την παρούσα συνθήκη και την αναζήτηση και σχεδιασμό προτάσεων για δράσεις – δραστηριότητες με στόχο την ενεργοποίηση της κοινοτικής ζωής του τόπου και τις δυνατότητες βιωσιμότητας του χωριού στη σύγχρονη εποχή.

Μπορείτε να ενημερώνεστε για την εκδήλωση και στο facebook:

https://www.facebook.com/events/509961323347672/

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.