Skip to main content

1. Γενικές πληροφορίες

Στο πρόγραμμα εκπαίδευσης μπορούν να συμμετάσχουν απόφοιτοι τμημάτων Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Παιδαγωγικών Τμημάτων καθώς και Επιστημών Υγείας δημόσιων ιδρυμάτων της χώρας ή ισότιμων ιδρυμάτων του εξωτερικού, αναγνωρισμένων από το Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Για τη συμμετοχή αποφοίτων άλλων τμημάτων απαιτείται συνεννόηση με τον Επιστημονικά Υπεύθυνο του Προγράμματος.

2. Πιστοποιητικό παρακολούθησης

Οι συμμετέχοντες/ουσες στους κύκλους εκπαίδευσης του προγράμματος λαμβάνουν την αντίστοιχη βεβαίωση παρακολούθησης.

3. Προσφερόμενα προγράμματα

Προσφέρονται οι παρακάτω τύποι εκπαιδευτικών προγραμμάτων (πατήστε στον τίτλο για περισσότερες πληροφορίες):

Ο εισαγωγικός κύκλος εκπαίδευσης αποτελεί έναν αυτόνομο σεμιναριακό κύκλο θεωρητικής εκπαίδευσης συνολικής διάρκειας 30 διδακτικών ωρών. Ο κύκλος αυτός καλύπτει τις βασικές ενότητες του πεδίου των εξαρτήσεων και πιο συγκεκριμένα:

  • Ιστορική αναδρομή της εξέλιξης του φαινομένου της εξάρτησης
  • Εισαγωγή στις κριτικές προσεγγίσεις του φαινομένου της εξάρτησης
  • Κριτική προσέγγιση της δράσης των ψυχοτρόπων ουσιών
  • Επιδημιολογικά στοιχεία για τα είδη των εξαρτήσεων και την εξάπλωσή τους στη σύγχρονη εποχή
  • Εισαγωγή στις θεωρίες αιτιοπαθογένειας του φαινομένου της εξάρτησης
  • Εισαγωγή στις πρακτικές αντιμετώπισης των εξαρτήσεων (επαγγελματικές προτάσεις και προτάσεις αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας)
  • Εισαγωγή στις προσεγγίσεις πρόληψης των εξαρτήσεων

Ο κύκλος αυτός ολοκληρώνεται σε διάστημα 2-3 μηνών και περιλαμβάνει 2 διήμερα σεμινάρια που θα λαμβάνουν χώρα στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας στη Ραψάνη Λάρισας.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν. Το μοναδικό κόστος (30 ευρώ ανά άτομο σε κάθε διήμερο) αφορά αποκλειστικά στα λειτουργικά έξοδα του χώρου διεξαγωγής των σεμιναρίων καθώς και το πρωινό γεύμα.

Οι συμμετέχοντες/ουσες λαμβάνουν βεβαίωση παρακολούθησης με το πέρας του σεμιναρίου.

Σχετικές ανακοινώσεις δημοσιεύονται τακτικά στην ιστοσελίδα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Σύνδεσμος του ΚΕΔΙΒΙΜ ΑΠΘ

Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο πεδίο των εξαρτήσεων προστίθεται μια νέα δυνατότητα εκπαίδευσης για όσους/ες ενδιαφέρονται, πέρα από τη δυνατότητα εκπαίδευσης με έμφαση την πρακτική άσκηση στα επιμέρους προγράμματα. Η δυνατότητα αυτή αφορά στην ειδίκευση/ εμβάθυνση στα θεωρητικά και ερευνητικά ζητήματα του πεδίου των εξαρτήσεων. Η κατεύθυνση αυτή έχει διάρκεια 6 μήνες ή 800 ώρες. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδεύονται στην αναζήτηση βιβλιογραφίας, στην κριτική ανάγνωση της θεωρίας και στις ερευνητικές εφαρμογές. Πιο συγκεκριμένα, καλούνται να μελετήσουν επιλεγμένα άρθρα και βιβλία, να μεταφράσουν υλικό, να συμμετάσχουν σε εβδομαδιαίες συζητήσεις/σεμινάρια εμβάθυνσης και να συμβάλλουν στη διεξαγωγή ερευνών.

Οι συμμετέχοντες/ούσες σε αυτό τον κύκλο εκπαίδευσης συμμετέχουν επίσης στα σεμινάρια εμβάθυνσης στις κριτικές αντιλήψεις και πρακτικές του πεδίου των εξαρτήσεων, από κοινού με τους/τις συμμετέχοντες/ούσες της κατεύθυνσης πρακτικής άσκησης του εκπαιδευτικού προγράμματος του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Η εκπαίδευση λαμβάνει χώρα στο Πρόγραμμα Ενταξιακών, Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων (Δημοτικός Ξενώνας Ραψάνης), όπου εδρεύει το τμήμα Έρευνας των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η διαθεσιμότητα των συμμετεχόντων/ουσων για 30 ώρες εβδομαδιαίως.
Οι συμμετέχοντες/ουσες, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να διαμένουν στον Ξενώνα Ραψάνης. Το πρόγραμμα προσφέρει διαμονή και ημιδιατροφή. Υπενθυμίζεται ότι οι δράσεις εκπαίδευσης, όπως και όλες οι δράσεις εκπαίδευσης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι δωρεάν.

4.Περισσότερες πληροφορίες

Κική Δημητριάδου 2410233332