Skip to main content

Ψήφισμα – κάλεσμα σε δράση του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων:

Τον τελευταίο καιρό δρομολογείται από το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, η καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της Συρίας στην περιοχή της Μεσογείου, σε διεθνή ύδατα μεταξύ Κρήτης, Λιβύης και Μάλτας. Η εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας είχε ήδη αποφασιστεί από τον Σεπτέμβρη του 2013 από τον ΟΗΕ, ενώ εκκρεμούσε η απόφαση για την περιοχή στην οποία θα γινόταν. Μετά την άρνηση 14 χωρών να παραχωρήσουν το έδαφός τους για την εξουδετέρωση των όπλων και κατά παράβαση της διεθνούς νομοθεσίας που απαγορεύει την μετακίνηση χημικών όπλων από τη χώρα που τα κατέχει, αποφασίστηκε η καταστροφή 700 τόνων του νευροπαραλυτικού αερίου Sarin και 100 τόνων του αερίου της μουστάρδας, σε διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Η εξουδετέρωση των χημικών πρόκειται να γίνει για πρώτη φορά παγκοσμίως εν πλω με τη μέθοδο της υδρόλυσης. Με τη μέθοδο αυτή θα εξουδετερωθούν και θα παραχθούν άκρως επικίνδυνες τοξικές ουσίες, οι οποίες αν απορριφθούν εκούσια (σκοπίμως) η ακούσια (σε περίπτωση ατυχήματος) στη θάλασσα είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν ανυπολόγιστες καταστροφές στο θαλάσσιο οικοσύστημα και κατ’επέκταση στην υγεία των κατοίκων της Κρήτης.

Το γεγονός ότι η είδηση έγινε γνωστή από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης από το επίσημο ελληνικό κράτος και τις καθησυχαστικές, κατόπιν εορτής, δηλώσεις της κυβέρνησης εγείρουν περισσότερες ανησυχίες. Παράλληλα, η καταλληλότητα του αμερικανικού πλοίου Cape Ray που ανέλαβε την εξουδετέρωση, η χρονική διάρκεια του εγχειρήματος, ο τόπος και ο τρόπος μετακίνησης των χημικών αποβλήτων, παραμένουν αβέβαια και αδιευκρίνιστα.

Η συγκεκριμένη κίνηση δεν μπορεί να ειδωθεί ως ένα μεμονωμένο περιστατικό, αλλά εντάσσεται στην τρέχουσα πραγματικότητα όπου οι σημαντικότερες αποφάσεις για τις ζωές μας λαμβάνονται ερήμην μας και τις περισσότερες φορές εις βάρος μας. Συνδέεται με μια συνολικότερη υποβάθμιση της ζωής μας που συνεχώς κλιμακώνεται. Από το κλείσιμο των νοσοκομείων, την υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας και τις στρατιές ανασφάλιστων μέχρι και την καταστροφή του περιβάλλοντα χώρου μας (βλέπε εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και δημιουργία χωματερής χημικών όπλων στην Κρήτη) φαίνεται ξεκάθαρα η απειλή της υγείας και ποιότητας ζωής μας σε ψυχικό, σωματικό και περιβαλλοντικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί μια επικείμενη οικολογική καταστροφή συνδέεται άρρηκτα με τις σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις που αυτή θα έχει στους κατοίκους μια περιοχής.

Για μας στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας το δικαίωμα στην υγεία, σωματική και ψυχική, είναι αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα κάθε ατόμου και κάθε λαού. Άλλωστε δεν έχει κανένα νόημα να αγωνιζόμαστε για μια ζωή χωρίς ναρκωτικά, αλλά να ανεχόμαστε μια ζωή μολυσμένη με χημικά ή οτιδήποτε θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ποιότητα ζωής μας. Ο προσωπικός μας αγώνας νοηματοδοτείται και παίρνει αξία όταν συνδέεται με τις συλλογικές διεκδικήσεις για μια άλλη ποιότητα ζωής, για την ανατροπή των όρων που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία όλων μας και περιθωριοποιούν ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

Για το λόγο αυτό το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων στηρίζει και καλεί στην παγκρήτια συγκέντρωση ενάντια στα χημικά του πολέμου την Κυριακή 9 Μαρτίου στις 12:00 μμ, στο εμπορικό λιμάνι της Σούδας.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.