Skip to main content

Με τη δεύτερη ενότητα του σεμιναρίου σχεδιασμού και κατασκευής ψηφιδωτού συνεχίστηκαν το διήμερο 20-21 Φεβρουαρίου 2017, οι εκδηλώσεις του «Ξενώνα Ραψάνης» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ. Το σεμινάριο, στο οποίο συμμετείχαν αποκλειστικά μέλη των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας από τη Θεσσαλονίκη και τη Λάρισα, πραγματοποιήθηκε υπό την επίβλεψη της εικαστικού Ηλέκτρας Παπαγιαννάκη και περιλάμβανε εκμάθηση της τεχνικής δημιουργίας ψηφιδωτού με κομμάτια από πλακάκι.

Στην κεντρική αίθουσα του «Ξενώνα Ραψάνης» στήθηκε ένα εικαστικό εργαστήρι, στο πλαίσιο του οποίου οι συμμετέχοντες επέλεξαν μοτίβα, σχεδίασαν, έκοψαν τα πλακάκια σε ψηφίδες και κόσμησαν με τις δημιουργίες τους την επιφάνεια τριών μεγάλων ξύλινων τραπεζιών και διαφόρων διακοσμητικών του «Ξενώνα».

Η συγκεκριμένη δράση βασίστηκε στη φιλοσοφία υλοποίησης των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται και ενθαρρύνεται η συμμετοχή ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης σε συλλογικές δράσεις που αφορούν πτυχές της καθημερινής ζωής, όπως η επαφή με την τέχνη και τη δημιουργία, ο κοινωνικός προβληματισμός καθώς και η οικολογία.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας ευχαριστεί τις εταιρείες ΜΑΡΜΑΡΑ ΛΑΡΙΣΑΣ Ε.Π.Ε. και KERAKOLL ΕΛΛΑΣ Ε.Π.Ε., για τη δωρεάν προσφορά των υλικών και την ηθική στήριξη στο έργο του.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.