Skip to main content

Κείμενο Ομάδας Στεκιού Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

Άνοιξη 2018. Καθόμαστε 4 άτομα σε ένα τραπέζι στο αγαπημένο μας στέκι ΠΠΑ Λάρισας, χωρίς αποστάσεις και μέτρα τότε. Ένα ραδιοφωνάκι στη μέση του τραπεζιού, δυο, τρία σπαστά καφεδάκια δεξιά αριστερά και κεφάλια γεμάτα απορίες, ανησυχίες και λατρεία για μουσική. Κάπως έτσι ξεκινήσαμε.
Το πρώτο αφιέρωμα, αυτό με το ραδιοφωνάκι αφορούσε στο μεταναστευτικό. ‘Έντυσαν με μουσική τις μνήμες και τις αναζητήσεις μας οι «Μετανάστες» του Μαρκόπουλου.
Μας άρεσε αυτή η διαδικασία και μια, δυο, τρείς αποφασίσαμε πως αυτή η δράση πρέπει να έχει μια ομάδα, ένα δικό της όνομα.
Έτσι γεννήθηκε η «Ομάδα Ανάγνωσης» και ξεκίνησε η 2η φάση των θεματικών αφιερωμάτων μας στο στέκι.
Κάθε βδομάδα καλούσαμε όλες και όλους που το επιθυμούν να έρθουν στο στέκι μας και να απολαύσουν μια νέα θεματική που είχαμε ετοιμάσει να παρουσιάσουμε με σκοπό να αναδείξουμε ποιητές και καλλιτέχνες, τη βιογραφία και το έργο τους.
Με το φως του προτζέκτορα, στο μεγάλο λευκό πανί, το στέκι να μοσχοβολά ζεστό καφέ και συντροφιά, αφιερώθηκαν παρουσιάσεις σε σπουδαίες φιγούρες όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Καββαδία, αξιομνημόνευτων εκπροσώπων της «Μαύρης Μουσικής» σκηνής του 50’ και του 60’ στην Αμερική. Δεν έλειψαν βέβαια αξέχαστοι μελοποιημένοι ποιητές όπως ο Ρίτσος και ο Ελύτης, και σιγά σιγά η ιστορία και το πολιτισμικό προσκήνιο έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των αναζητήσεων μας. Και κάπως έτσι πέρασαν περίπου δυο χρόνια.
Αρχές του 2020 και ο κορονοϊός, πατάει το επικίνδυνο ποδαράκι του στην Ελλάδα, αλλά δε μας σταματά. Ξεκινάμε να πραγματοποιούμε εικονικές εξορμήσεις και περιηγήσεις σε Μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του κόσμου χωρίς βέβαια να αφήσουμε παραπονεμένη την πονεμένη Ακρόπολη με τα Ελγίνεια μάρμαρα της.
Φεβρουάριο πια, την στιγμή που οι συνθήκες της πανδημίας επιβάλουν αποστάσεις, η «Ομάδα Ανάγνωσης» αποδεικνύει πως έχει αναπτύξει καλά αντανακλαστικά και ενότητα. Μεταφέρουμε την αγάπη μας για την ιστορία και την τέχνη δίπλα στο ποτάμι του Πηνειού.
Καρέκλες, ένα φορητό ασύρματο ηχείο και τις ερευνητικές μας ανασκοπήσεις σε χειρόγραφα Α4, να τα τραβολογάει ο αέρας πέρα δώθε.
Σταματούν περαστικοί απλά για να ακούσουν τι κάνουμε. Κάτω από τα δέντρα, αφιερώνουμε χρόνο σε σπουδαίους κλασικούς συνθέτες και τη βιογραφία τους, σε εκπροσώπους της Ελληνικής μουσικής σκηνής του 60-80, αλλά και σε πολιτισμικές και ιστορικές ανταύγειες της κάθε περιόδου.
Μάρτιος… και η πανδημία μας «κλείνει» σπίτι. Ανακαλύπτοντας πως η μεγαλύτερη ίσως ανάγκη μας είναι τα όνειρα και η φυγή, οργανώνουμε εικονικά ταξίδια σε πρωτεύουσες και πόλεις του κόσμου. Συνεχίζουμε συστηματικά τις παρουσιάσεις για την τέχνη και την κοινωνικοπολιτική ιστορία και ανακαλύπτουμε πως μια ακόμα δυνατή ανάγκη μας είναι η παρέα και η συντροφιά.
17 Νοεμβρίου του 2020, στην καθιερωμένη επέτειο του Πολυτεχνείου, καλούμε για πρώτη φορά τα παιδιά από το Πρόγραμμα Θεσσαλονίκης να παρακολουθήσουν ένα ακόμα αφιέρωμα με «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Και κάπως έτσι ξεκίνησαν όλα.
Χωρίς ίσως να το περιμένει κανείς μας, καθιερώνεται μια αλληλουχία παρουσιάσεων θεματικών αφιερωμάτων κάθε Πέμπτη, με την Ομάδα Πολιτιστικών του ΠΠΑ Θεσσαλονίκης και τα παιδιά από το Στέκι της Λάρισας να παρουσιάζουμε εναλλάξ θεματικές δίχως τέλος.
Κινηματογράφος, ποίηση, μουσική, ιστορία, πολιτισμοί του κόσμου, θρησκείες, αθλήματα, μαγειρικές και επιστήμη είναι μόνο λίγες από τις ομπρέλες θεμάτων που έχουμε αναδείξει μέχρι σήμερα.
Και ποιος είναι ο στόχος μας ;
– Να θίξουμε και να αναδείξουμε κοινωνικοπολιτικές και πολιτισμικές πτυχές του κόσμου
– Να μειώσουμε αποστάσεις τόσο με τον κόσμο και τα ωραία του όσο και μεταξύ μας
– Να περνάμε όμορφα μαθαίνοντας πράγματα
Και τι καταφέραμε ως τώρα ;
– Γελάμε, ξεχνιόμαστε και μαθαίνουμε τόσο πληροφορίες όσο και τεχνικούς/τεχνολογικούς χειρισμούς (πλοήγηση στο διαδίκτυο, χρήση πληροφοριακών συστημάτων), χωρίς να μας ρουφά ο καναπές
– Ζυμωθήκαμε και δεθήκαμε μεταξύ μας Λάρισα και Θεσσαλονίκη έχουμε γίνει πια μια μεγάλη παρέα.
– Μείναμε πιο κοντά από ποτέ σε συνθήκες που μας ζητούν να μείνουμε χώρια

 

Κείμενο Ομάδας Πολιτιστικών Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης


«Εν αρχή ην ο Λόγος». Και ο Λόγος φαινόταν να έχει χαθεί υποταγμένος σε έναν αόρατο εχθρό: Πανδημία. Όλα κλειστά. Επικοινωνία με σειρά γραμμάτων σε κινητά όπου δυσκολευόσουν να διακρίνεις το νόημα και το συναίσθημα. Μοναξιά. Τα προσωπικά προβλήματα μεγεθυμένα, έτοιμα να μας οδηγήσουν πίσω. Κι ύστερα, μια τόση δα λέξη, μια μικρή λάμψη. Πολιτισμός. Πολιτιστική ομάδα του ΠΠΑ Θεσσαλονίκης. Ο εχθρός της μοναξιάς, η Μεγάλη Μητέρα της ζωής. Συνεργασία με την ομάδα της Λάρισας. Επιτέλους, ανθρώπινες φωνές, φάτσες, βλέμματα, εκφράσεις έστω και μέσα από το γυαλί. Η Ζωή με τους όρους της.
Βρεθήκαμε πάλι με αγαπημένα πλάσματα από τα πρώτα βήματα μας στη νέα ζωή, καιρό πριν. Νέα πλάσματα μιας νέας ζωής φάνηκαν στον ορίζοντα μας. Και μαζί γεννοβολήσαμε πολιτισμό! Θεματικές ελπιδοφόρες οάσεις στη φοβική μας καθημερινότητα. Τί να πρωτοδιαλέξουμε! Αφιερώματα στις γιορτές των Χριστουγέννων, ταξίδια σε μυστηριώδεις τόπους, κινηματογραφικές περιπέτειες, πρώτες αγάπες, αγώνες… τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος.
Κάθε Πέμπτη είμασταν όλοι εκεί. Να μοιραστούμε γνώσεις, ιδέες, προτάσεις, σε ένα νοητικό σφίξιμο χεριών και αγκάλιασμα καρδιάς.

Δεν ήταν πάντα εύκολο, πολλές φορές δοκιμαστήκαμε με διάφορους τρόπους, όπως η νέα διαδικτυακή συνθήκη, η αμηχανία του να γνωρίζεις καινούρια πρόσωπα μέσα από την οθόνη, η συνέπεια. Χαρακτηριστικά μέλος της ομάδας αναφέρει:
«Δεν μας έφτανε το δικό μας ΠΠΑ, τώρα έχουμε και το ΠΠΑ της Λάρισας!
Αυτό σκέφτηκα όταν ενημερώθηκα για τη θεματική («Το μεγάλο μας τσίρκο» – Ιάκωβος Καμπανέλλης) που ετοίμαζαν κάτι… άγνωστοι τύποι από την κοντινή πεδιάδα και στην οποία ήμουν προσκεκλημένος».
Αρχίσαμε όμως πολύ γρήγορα να το απολαμβάνουμε, και να γινόμαστε συνυπεύθυνοι για αρκετές διασκεδαστικές βραδιές.
Και όλα αυτά σε ένα περιβάλλον που το νιώσαμε οικείο, λες και όλοι μας κάποια στιγμή στο παρελθόν είχαμε συναντηθεί σε μυστικό τόπο. Και ευχόμαστε να συνεχίσει. Αρκεί που θα ξέρουμε ότι την επόμενη φορά θα είμαστε παρόντες να μοιραστούμε το μόχθο και τα γέλια μας.
Και όταν με το καλό βρεθούμε από κοντά, ένα χαμόγελο στα πρόσωπα μας και μια φράση «για θυμήσου ρε τότε που…..». ΠΠΑ Λάρισας και ΠΠΑ Θεσσαλονίκης, διεκδικήσαμε και κερδίσαμε το αδιαχώρητο της σχέσης μας.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.