Skip to main content

Το νέο ημερολόγιο «Φύσηξε Βαρδάρης 2022» της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη είναι έτοιμο.


Μετά από την επιτυχημένη έκδοση των δύο προηγούμενων ημερολογίων για το 2020 και το 2021, η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη προχώρησε στην έκδοση ενός ακόμη ημερολογίου για το 2022 με θέμα «Φύσηξε Βαρδάρης…με τα μάτια του σήμερα».

Με ιδιαίτερη χαρά και προσμονή σας περιμένουμε στη διαδικτυακή παρουσίαση του ημερολογίου για το 2022 η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 19:00. Η παρουσίαση θα μεταδίδεται ζωντανά (live streaming) από τη σελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο Facebook και μέσω της πλατφόρμας Zoom (link: https://authgr.zoom.us/j/94957078777 ).


Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν, πέρα από τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη, τον επιμελητή της έκδοσης Θωμά Κοροβίνη και την επιμελήτρια του φωτογραφικού υλικού Ευδοξία Ράδη, όλοι και όλες που συνέβαλαν στη δημιουργία του. Επίσης, οι πολύτιμες φίλες και συνεργάτιδες μας Βάσω Καρτσιακλή από την Dot2dot και κυρία Δέσποινα Βενετούλια, οι συνεργάτιδες του φετινού ημερολογίου Εύη Κουτρουμπάκη, Μαρίνα Αγγελάκη και Μαρία Κενανίδου, ο επιμελητής των γραφιστικών του ημερολογίου Γιάννης Γαλάνης (Kunst), οι συγγραφείς που διέθεσαν τα έργα τους, η φωτογραφική ομάδα ESP team του ΙΕΚ ESP που υπογράφει το φωτογραφικό υλικό, καθώς και συνεργάτες και φίλοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρίνα Αγγελάκη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα από τον Σπύρο Κουζέλη (Smiyl).

Βλέπουμε αυτή τη συνάντηση ως ένα έναυσμα να γνωριστούμε, να μοιραστούμε και να σας μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας.
Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου «επιστρέφουν» αποκλειστικά στη γειτονιά του Βαρδάρη.
Σας περιμένουμε!

Λίγα λόγια για την έκδοση.
Η έκδοση του ημερολογίου στοχεύει:
• στην περαιτέρω δημοσιοποίηση της δράσης της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και την πετυχημένη πορεία της
• στην ανάδειξη της ιστορίας και του παρελθόντος της περιοχής του Βαρδάρη μέσα από σκίτσα, φωτογραφίες, λογοτεχνικά και ιστορικά κείμενα
• στη δημιουργία μιας «γέφυρας» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Επιμέρους στόχοι του ημερολογίου αποτελούν:
• η μεγαλύτερη διείσδυση της δράσης της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» στην τοπική κοινωνία
• η προβολή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της πρότασής του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων
• η εκπαίδευση των μελών του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στην αναζήτηση, μελέτη και οργάνωση ιστορικών πληροφοριών
• η συνεργασία μεταξύ των μελών της ομάδας και η σύμπραξη με ανθρώπους που έχουν μελετήσει την ιστορία της περιοχής
• η δημιουργία θετικού κοινωνικού αντικτύπου.

Το ημερολόγιο περιλαμβάνει:
1. Εισαγωγικά κείμενα από τον επιμελητή της έκδοσης Θωμά Κοροβίνη, τη φωτογράφο και επιμελήτρια του φωτογραφικού υλικού του ημερολογίου Ευδοξία Ράδη και από την εκπρόσωπο της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και υπεύθυνη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης Αναστασία Χαμαλίδου.
2. Αντίγραφο πίνακα ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια με τίτλο «Πινακίδες», εμπνευσμένο από τον Βαρδάρη με την ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Βενετούλια, καθώς και κείμενο αναφορικά με τη συνεργασία της με το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο εν λόγω εγχείρημα.
3. Πρωτότυπο φωτογραφικό υλικό που παράχθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκδοση από την ομάδα ESP team του ΙΕΚ ESP που αποτελείται από τους/τις φοιτητές/τριες φωτογραφίας: Αθαναηλίδη Χρήστος, Ευθυμιάδου Μένια, Κανδυλανάπτη Μιρέλα, Καρακόλης Γιώργο, Κεσίδη Στέφανο, Μαργαρίτη, Νίκο Παπαδημητρίου Γεωργία, Παρχαρίδου Άννα-Μαρία, Πιπινίκα Κωνσταντίνο, Σεϊρίδου Μένη, Στρεβίνα ΄Ολγα, Τσομάκο Παναγιώτη – το υλικό επιμελήθηκε η φωτογράφος Ευδοξία Ράδη.
4. Πρωτότυπα συγγραφικά έργα, εμπνευσμένα από την περιοχή του Βαρδάρη, στην πλειοψηφία τους ειδικά γραμμένα για το ημερολόγιο, από τους/τις: Αγγελάκη Μαρίνα, Αδαλόγλου Κούλα, Αλισάνογλου Γιώργος, Αντωνιάδης Γιάννης, Αποστολίδου Χαρούλα, Αποστόλου Σπυριδούλα, Αργυροφθαλμίδου Γεωργία, Ατζακάς Γιάννης, Βενετούλια Δέσποινα, Γάτσου Α. Σταυρούλα, Κενανίδου Μαρία, Κουτρουμπάκη Εύη, Κουτρουμπάκης Κώστας, Κυριαζή Ναντίνα, Λουκίδου Ευτυχία – Αλεξάνδρα, Μανωλοπούλου Αμαλία, Μαυροειδής Γεώργιος, Μουρουζίδης Παύλος, Μπακιρτζής Α. Κώστας, Μπέσιος Κώστας, Οικονόμου Γιώργος, Παλαμιώτης Γιάννης, Παπαδόπουλος Γιάννης, Παπανικολάου Αθηνά, Πετρίδου Ιωάννα, Τρούλη Γεωργία, Τσιτιρίδης Γιώργος, Φέστας Θεόδωρος, Φίλης Τέλλος.
5. Αποτύπωση των δράσεων της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη στην περιοχή του Βαρδάρη το 2021 που κατά κύριο λόγο χρηματοδοτήθηκαν από τα έσοδα των πωλήσεων των προηγούμενων ημερολογίων.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.