Skip to main content

Το νέο μας ημερολόγιο “Φύσηξε Βαρδάρης 2021” είναι έτοιμο. Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη, ξαναχτυπά!
Μετά την επιτυχημένη πορεία του περσινού ημερολογίου, μια προσπάθεια που αγκαλιάστηκε όχι μόνο από γνωστούς και φίλους, αλλά και από τον κόσμο της γειτονιάς και της πόλης μας, φέτος προχωράμε σε μια νέα έκδοση, δοκιμάζοντας νέα πράγματα και ανοίγοντας τον κύκλο των ανθρώπων που μας στηρίζουν και συνδράμουν σε αυτή μας την προσπάθεια. Αυτό το ημερολόγιο χτίστηκε λιθαράκι λιθαράκι από το πλεόνασμα ψυχής, έμπνευσης, γνώσης και δημιουργικότητας όλων αυτών που γενναιόδωρα μας παραχώρησαν εικόνες του δικού τους Βαρδάρη, μέσα από τις αλληλουχίες των λέξεων, τα πινέλα και τις πένες τους.

Έτσι λοιπόν, με ιδιαίτερη χαρά και προσμονή σας περιμένουμε στην διαδικτυακή παρουσίαση του ημερολογίου “Φύσηξε Βαρδάρης 2021”, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 19:00. Η παρουσίαση θα μεταδίδεται ζωντανά (live streaming) από την σελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας στο Facebook.
Στην παρουσίαση θα συμμετέχουν, πέρα από τα μέλη της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη και τους επιμελητές, Θωμά Κοροβίνη, επιμελητή της έκδοσης, και Μαρία Κενανίδου, επιμελήτρια των εικαστικών, όλοι αυτοί και όλες αυτές που συνέβαλαν στην δημιουργία του, οι πολύτιμες φίλες και συνεργάτιδες Βάσω Καρτσιακλή και Χριστίνα Βρακά από τους Dot2dot, η Δέσποινα Βενετούλια, ο επιμελητής των γραφιστικών Γιάννης Γαλάνης (Kunst), o εκπρόσωπος των εκδόσεων iwrite, οι συγγραφείς και καλλιτέχνες που διέθεσαν τα έργα τους, καθώς και συνεργάτες και φίλοι του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Την συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρίνα Αγγελάκη.
Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική γλώσσα από τον Σπύρο Κουζέλη. (Smiyl)
Κατά την διάρκεια της παρουσίασης θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε στην εικονική έκθεση με τα έργα ζωγραφικής και τα αποσπάσματα του ημερολογίου, που ετοίμασε για εμάς ο φωτογράφος Στέλιος Παπαρδέλας.
Βλέπουμε αυτή τη συνάντηση ως ένα έναυσμα να γνωριστούμε, να μοιραστούμε και να σας μεταδώσουμε τον ενθουσιασμό μας.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του ημερολογίου “επιστρέφουν” αποκλειστικά στη γειτονιά του Βαρδάρη.
Σας περιμένουμε!

Λίγα λόγια για την Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη…
Η Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη αποτελεί μία συλλογική πρωτοβουλία ανθρώπων που συναντήθηκαν στο Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και αποφάσισαν να ασχοληθούν ενεργά με τη γειτονιά που καθημερινά τους φιλοξενεί, τη γειτονιά του Βαρδάρη. Βασικοί στόχοι της είναι η γνώση, η κατανόηση και η διάδοση της ιστορίας της περιοχής, η ανάδειξη των αναγκών της και η ανάπτυξη παρεμβάσεων μικρής κλίμακας στο αστικό τοπίο μέσα από τον πολιτισμό, την οικολογία και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης. Η ομάδα φροντίζει μέσα από προηγούμενες κερδοφόρες δράσεις να εξασφαλίσει το κόστος των επόμενων, με κεντρικό προσανατολισμό ότι όλα τα έσοδα “επιστρέφουν αποκλειστικά στη γειτονιά”.
Ενδεικτικά οι μέχρι τώρα δράσεις της περιλαμβάνουν τη διεξαγωγή μηνιαίας τρίωρης πολιτιστικής ξενάγησης στον Βαρδάρη, σε συνεργασία με τις διαπιστευμένες ξεναγούς της ΚοινΣΕπ “dot2dot”, καθώς και την έκδοση και κυκλοφορία της ημερολογιακής ατζέντας “Φύσηξε Βαρδάρης” υπό την επιμέλεια του συγγραφέα Θ. Κοροβίνη, με θεματολογία που αντλείται από την ιστορία της περιοχής. Ταυτόχρονα, η ομάδα έχει ενεργή παρουσία στη γειτονιά προβαίνοντας στην πραγματοποίηση “μικροπαρεμβάσεων” εξωραϊσμού και βελτιστοποίησης του αστικού περιβάλλοντος. Τελευταία δράση της ομάδας αποτελεί η δημιουργία μιας σειράς τοιχογραφιών ιστορικού περιεχομένου, στοχεύοντας στην αναβίωση του παρελθόντος της περιοχής μέσα από καλλιτεχνικές παρεμβάσεις, με πρώτη την αποτύπωση της καπνοβιομηχανίας “Regie” στην οδό Οδυσσέως που υλοποίησαν οι URBANACT.

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε με την εκδήλωση στο facebook.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.