Skip to main content

Στα πλαίσια των καλοκαιρινών εκδηλώσεων που διοργανώνει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ραψάνης, έγινε το βράδυ της Κυριακής 11 Αυγούστου η παρουσίαση του θεατρικού αναλογίου «Ίσια Δικαιώματα» της Μαρίας Τσιμά, σε σκηνοθεσία του Θόδωρου Ιγνατιάδη. Κάτοικοι και επισκέπτες της Ραψάνης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εξαιρετικό θεατρικό αναλόγιο στο θέατρο του Μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης.
Η μετανάστευση, το πέρασμα σε μια άλλη πατριδα. Η συνύπαρξη της μοναξιάς και των στερήσεων με την αγάπη και την όρεξη για ζωή. «…πατρίδα είναι όπου και να ‘σαι, πατρίδα είναι εκεί που ζεις, εκεί που όλα μοιάζουν αυτονόητα..». Οι προσωπικές μαρτυρίες πέντε μεταναστριών γυναικών πήραν σάρκα και οστά στο κατάμεστο από κόσμο θέατρο του μουσείου Οίνου και Αμπέλου Ραψάνης, μέσα από τις εξαιρετικές αφηγήσεις-ερμηνείες των ηθοποιών, Ιωακειμίδου Άννας, Μωραϊτοπούλου Μαρίας και Πολυζώνη Θοδωρή. Τα «Ίσια Δικαιώματα» δημιούργησαν έντονα συναισθήματα και βαθιά συγκίνηση στο κοινό, το οποίο στο τέλος ανταποκρίθηκε με το πιο θερμό χειροκρότημα στους εκλεκτούς συντελεστές του έργου.
Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη Μαρία Τσιμά, τον Θόδωρο Ιγνατιάδη, την Άννα Ιωακειμίδου, τη Μαρία Μωραϊτοπούλου και τον Θοδωρή Πολυζώνη για την άμεση, ειλικρινή και γεναιόδωρη ανταπόκρισή τους για την πραγματοποίηση αυτής της βραδιάς πολιτισμού.

/home/selfhelp/public html/wp content/uploads/2 4

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.