Skip to main content

Πέμπτη 18 Απριλίου, ώρα 16:00, Πρόγραμμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης (Οδυσσέως 19, 1ος όροφος)

Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Παπαδόπουλου και Γιάννη Κολαξίζη (Τμήμα Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) ξετυλίγει τη συνεργατική ιστορία 420 ανθρώπων στη Θεσσαλονίκη, που πριν 7 χρόνια (το 2012) ίδρυσαν τον μη-κερδοσκοπικό Κοινωνικό Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» με κεντρικό σύνθημα “Παίρνουμε την τροφή μας στα χέρια μας”.

Το ντοκιμαντέρ εξερευνά την πορεία τους: τη δημιουργία του συνεταιριστικού παντοπωλείου (τέλη του 2013), τα 5 πρώτα χρόνια λειτουργίας του, την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το πολιτικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, τη διαδικασία διάθεσης ποιοτικών τοπικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, τη λειτουργία του με βάση τις αρχές της Άμεσης Δημοκρατίας και της Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Μέλη του συνεταιρισμού και μέλη συνεργαζόμενων συνεταιρισμών αναλύουν και εξηγούν, με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο, γιατί το «Βίος Coop» είναι ένα άλλο επιχειρηματικό μοντέλο και γιατί αποτελεί ένα παράδειγμα που μας δείχνει «άλλους δρόμους» για το μέλλον.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τους σκηνοθέτες και το Γραμματέα του «Βίος Coop» Άρη Χατζηνικολάου.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.