Skip to main content

Συζητώντας για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης της εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ και το ρόλο της οικογένειας στην αντιμετώπισή της

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ψυχοκοινωνική στήριξη ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και των συγγενών τους και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν.

Στα πλαίσια των δράσεων του προγράμματος έχει σχεδιαστεί ένας κύκλος σεμιναρίων/συζητήσεων με θέμα: Συζητώντας για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ.

Τα σεμινάρια απευθύνονται αποκλειστικά σε γονείς, συγγενείς και φίλους ανθρώπων με προβλήματα εξάρτησης και βασικό στόχο έχουν την ουσιαστική ενημέρωση τους για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν τα εξής:
– Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;
– Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο της εξάρτησης;
– Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης και ποιοι τρόποι υπάρχουν να αναζητήσει κανείς βοήθεια;
– Ποιος ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 18.00-20.00, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 26/9. Οι ενδιαφερόμενοι/ες μπορούν να καλέσουν στα τηλέφωνα του προγράμματος (28210-23432) καθημερινά από τις 9.00 έως τις 20.00 για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής έως τις 23/9. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του προγράμματος Γιαμπουδάκη 39 & Ρενιέρη πίσω από τα δικαστήρια. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.