Skip to main content

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΟΥΣΙΩΝ

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε συνεργασία με την πρωτοβουλία της Διεπιστημονικής Επιτροπής Μελέτης Προτάσεων για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών του Α.Π.Θ. διοργανώνει στο τμήμα Φιλοσοφίας & Παιδαγωγικής επιστημονικό σεμινάριο με θέμα: «Ο ρόλος της σχολικής κοινότητας στην πρόληψη της χρήσης ουσιών – Μύθοι και πραγματικότητες που συνοδεύουν το φαινόμενο της εξάρτησης ουσιών, ο ρόλος του παιδαγωγού στην αντιμετώπιση του φαινομένου». Η συγκεκριμένη θεματική επιχειρεί να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:

  • ποια τα χαρακτηριστικά και οι αιτίες της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών στην εφηβική ηλικία;
  • υπάρχουν εσφαλμένες αντιλήψεις σε σχέση με το φαινόμενο;
  • τι εννοούμε με τον όρο πρόληψη της χρήσης ουσιών;
  • ποιος ο ρόλος της σχολικής κοινότητας και του παιδαγωγού στην πρόληψη της χρήσης ουσιών και την συνολικότερη προαγωγή υγείας των παιδιών;
  • ποιες παρεμβάσεις πρόληψης θεωρούνται οι πιο αποτελεσματικές;

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 10/05 10:00-13:00 στην αίθ. 111 (Παλαιό Κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής).
Θα υπάρξει κλειστός αριθμός συμμετοχής, με μέγιστο αριθμό συμμετεχόντων/ουσών τα είκοσι (20) άτομα. Οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να δηλώσουν τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: akisparafelas@gmail.com έως τις 05/05.

Περισσότερες πληροφορίες στο παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.auth.gr/news/anouncements/26551?fbclid=IwAR3goyiarvAmNu3UbVaa_t6drQiQ62NU1IHp__CPHLQO4tMjzGCxvizUng4

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.