Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων είναι πρόγραμμα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Λειτουργεί από τον Δεκέμβρη του 2012 με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Δήμου Χανίων και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα εξάρτησης από ναρκωτικά και αλκοόλ καθώς και σε γονείς, συγγενείς και φίλους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Βασικοί άξονες της φιλοσοφίας του προγράμματος είναι η έμφαση στην κοινωνικοπολιτική και πολιτισμική διάσταση των αιτιών των σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και η έμφαση στην αξία της αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης ως βασικών οδών υπέρβασης αυτών των προβλημάτων.

Με βάση αυτές τις παραδοχές το πρόγραμμα συνεργάζεται και υλοποιεί συλλογικές δράσεις με φορείς, συλλογικότητες και πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Στα πλαίσια των δράσεων αυτών το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας θα συμμετέχει στο 8ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χανίων που θα πραγματοποιηθεί 29 και 30 Ιουνίου με την προβολή του ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κεραμιδιώτη “Ο λόγος των Αποκλεισμένων”. Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ στο οποίο καταγράφεται επί δέκα μήνες μέσα από το μάθημα του “Κοινωνικού Αποκλεισμού” του Τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. ο λόγος κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων (μετανάστες, χρήστες ψυχοτρόπων ουσιών, ψυχικά πάσχοντες, πολίτες με αναπηρία).

Επιπλέον, το πρόγραμμα σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Ομάδες του Ρεθύμνου θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τα «Παιχνίδια του Κόσμου» της γαλλικής οργάνωσης Kaloumba. Πρόκειται για ξύλινα παραδοσιακά παιχνίδια από όλο τον κόσμο φτιαγμένα από ανακυκλώσιμα υλικά που στόχο έχουν την προώθηση της ανθρώπινης επικοινωνίας, τη διάδοση του παιχνιδιού ως μέσο εκπαίδευσης και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε πρακτικές ανακύκλωσης.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.