Skip to main content

Τα Προγράμματα Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε Λάρισα και Σητεία συμμετείχαν στη Θεματική Εβδομάδα που υλοποιήθηκε στα Γυμνάσια της χώρας, με δράσεις στο θεματικό άξονα «Πρόληψη Εθισμού και Εξαρτήσεων».
Συγκεκριμένα, τα προγράμματα βρέθηκαν σε Γυμνάσια της Λάρισας και της Σητείας με τα «Παιχνίδια του Κόσμου» καθώς και με μια συζήτηση για το φαινόμενο της εξάρτησης με τους μαθητές, με έμφαση στην πρόληψη του φαινομένου.
Αναλυτικότερα, το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας συνεργάστηκε με το 4ο Γυμνάσιο Λάρισας και το Γυμνάσιο Νέου Μοναστηριού Φαρσάλων και στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν συμμετείχαν 345 μαθητές όλων των τάξεων του 4ου Γυμνασίου και 45 μαθητές του Γυμνασίου Νέου Μοναστηριού αντίστοιχα. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συνεργασίας με το 4ο Γυμνάσιο πραγματοποιήθηκε δίωρη ομιλία για γονείς και εκπαιδευτικούς, στο Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο Λάρισας, από τον συντονιστή των προγραμμάτων Σ. Λαϊνά, με τίτλο «Συζητώντας για το φαινόμενο της εξάρτησης. Μύθοι, πραγματικότητες και ο ρόλος της οικογένειας».
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας συνεργάστηκε με τα δυο Γυμνάσια της πόλης (1ο και 2ο) πραγματοποιώντας μια παράσταση με τα «Παιχνίδια του Κόσμου» στην οποία συμμετείχαν οι μαθητές και των δυο σχολείων και μια συζήτηση για την πρόληψη των εξαρτήσεων με 80 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.