Skip to main content

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, το 18ο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πολιτικής Υγείας (IAHPE), με τίτλο: «Ευρωπαϊκές πολιτικές για την υγεία στην εποχή της κρίσης και της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού».

Επρόκειτο για ένα ιδιαίτερα σημαντικό συνέδριο με διακεκριμένους επιστήμονες από όλο τον κόσμο. Οι βασικές θεματικές του συνεδρίου ήταν οι εξής:

• Συμφωνίες διεθνούς εμπορίου και η επίδρασή τους στο αγαθό της υγείας και στο περιβάλλον.
• Ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
• Η κρίση στην Ευρωζώνη και η επίδρασή της στην υγεία και την μεταρρύθμιση πολιτικής υγείας.
• Η προσφυγική κρίση και οι επιπτώσεις της στην υγεία και την κοινωνία.
• Ακαδημαϊκές ελευθερίες σε κίνδυνο.
• Κοινωνικά κινήματα και υγεία.

Την Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, 10:00-12:00, στο πλαίσιο του στρογγυλού τραπεζιού «Κοινωνικά κινήματα και δημόσια υγεία», συμμετείχε το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με εισήγηση των στελεχών του Σ. Λαϊνά, Αλ. Γεωργίου και Κ. Δημητριάδου με τίτλο: «Η συμμετοχή δεν είναι πανάκεια. Συζητώντας για τον κίνδυνο της αλλοτρίωσης των κινημάτων στο χώρο της υγείας στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κρίσης».

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.