Skip to main content

Στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και την υποστήριξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γ. Χρ. Ζέρβα “ΠΟΥ ΠΕΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ;” την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, ώρα 18:00-20:00 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων .

Το ντοκιμαντέρ αποτελεί μια στοχαστική, ποιητική προσέγγιση του φαινομένου της εξάρτησης και των διαφορετικών μεθόδων απεξάρτησης στην Ελλάδα από το μεσοπόλεμο μέχρι σήμερα. Στο έργο του κ. Γ. Χρ. Ζέρβα και στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ είχαν την τιμή να συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, τα μέλη και το προσωπικό του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης και Λάρισας.

Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη κ. Γ. Χρ. Ζέρβα θα μας μεταφέρει, μέσα από την σκηνοθετική του προσέγγιση, την δική του ματιά για το ζήτημα της εξάρτησης.

Παράλληλα στο πλαίσιο του CFFedu (Chania Film festival Education)το  Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων θα διενεργήσει, σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, την Τετάρτη 26/10, ένα εργαστήρι συμμετοχικού διαλόγου σε μαθητές/-τριες Λυκείου. Στο εν λόγω εργαστήριο θα αξιοποιηθούν αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Χρ. Ζέρβα “Πού πετούν τα παιδιά”, με σκοπό να δημιουργηθεί ένας χώρος ανοιχτής συζήτησης και κριτικού αναστοχασμού γύρω από το πρόβλημα της εξάρτησης, και το πώς αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται και προλαμβάνεται. Το εργαστήρι θα συντονίσουν ο σκηνοθέτης Γιώργος Χρ. Ζέρβας και οι εργαζόμενες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων.

 

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.