Skip to main content

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Α.Π.Θ. αποτελεί τη μοναδική κρατική πρόταση σε εθνικό επίπεδο που αξιοποιεί τη φιλοσοφία και τις εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και των προβλημάτων υγείας. Το πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί με τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ, λειτουργεί από το 2001 στη Θεσσαλονίκη, από το 2008 στη Σητεία, από το τέλος του 2012 στα Χανιά και στην παρούσα φάση ξεκινά τη λειτουργία του στη Λάρισα.

Βασικός άξονας της μεθοδολογίας που διέπει το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας είναι η υποστήριξη των ομάδων και πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης στο χώρο της υγείας με γνώμονα την ακηδεμόνευτη και αυτόνομη δράση τους.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ειδικών για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας από το 2005, διοργανώνει τη 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας. Η Συνάντηση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, θα πραγματοποιηθεί από αύριο 13 έως τις 16 Μαΐου 2015, στα Χανιά. Ο τίτλος της Συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα είναι ο εξής:

«Οι ομάδες αυτοβοήθειας/αλληλοβοήθειας και η προαγωγή της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας σε μεταβατικές εποχές στην Ευρώπη: Προκλήσεις και προοπτικές για τις ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και τους επαγγελματίες υγείας του πεδίου».

Στη 13η Ευρωπαϊκή Συνάντηση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 11 χώρες (Αγγλία, Αυστρία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ελβετία, Η.Π.Α., Ιταλία, Ισραήλ, Νορβηγία, Φιλανδία). Η βασική θεματική της συνάντησης αφορά στην αξιοποίηση των πρακτικών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στα ζητήματα υγείας, τις προοπτικές και τους κινδύνους σε μια μεταβατική εποχή σε όλη την Ευρώπη.

Οι επιμέρους θεματικές της συνάντησης είναι:

  • Ο ρόλος των Κέντρων Υποστήριξης των Ομάδων Αυτοβοήθειας / Αλληλοβοήθειας: Φιλοσοφία, Μεθοδολογία, Κίνδυνοι και Προοπτικές.
  • Η υποστήριξη των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και τα αναδυόμενα νέα κινήματα πολιτών στο χώρο της Υγείας: Όρια και Προοπτικές.
  • Παρουσίαση εθνικών αναφορών για την κατάσταση στο πεδίο των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας, των πρακτικών υποστήριξης των ομάδων και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές ανά χώρα.
  • Παρουσίαση νέων μεθοδολογιών υποστήριξης ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.
  • Δυνατότητες και προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των επαγγελματιών του πεδίου.
  • Σύγχρονη έρευνα για τις ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και τις μεθοδολογίες υποστήριξης των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας.

Η διοργάνωση της 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας συμπίπτει με την ανάπτυξη των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας σε τέσσερις πόλεις της χώρας. Η αξιοποίηση των πρακτικών αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης που αποτελεί τη βάση της πρότασης των Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, συνιστά μια εναλλακτική πρόταση στις ακολουθούμενες πολιτικές υγείας. Κατά συνέπεια προκύπτει η δυνατότητα διερεύνησης μεγαλύτερης αξιοποίησης αυτής της πρότασης στην αντιμετώπιση διαφόρων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων και προβλημάτων υγείας.

Η συνάντηση απευθύνεται αποκλειστικά στους εκπροσώπους, εμπειρογνώμονες από κάθε χώρα, οι οποίοι είναι μέλη του Ευρωπαϊκού Δικτύου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης θα εκδοθούν σε ηλεκτρονική μορφή τα πρακτικά αυτής, τα οποία θα είναι διαθέσιμα μαζί με οπτικοακουστικό υλικό στην ιστοσελίδα του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.

Επικοινωνία με Δημοσιογράφους: Σωτήρης Λαϊνάς, Ψυχολόγος, Δρ. Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ., Υπεύθυνος οργάνωσης 13ης Ευρωπαϊκής Συνάντησης για την Προαγωγή της Αυτοβοήθειας, τηλ. 6985128785

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.