ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

1ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Η φιλοσοφία και οι εφαρμογές της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων

Ο κύκλος των σεμιναρίων απευθύνεται σε επαγγελματίες υγείας, κοινωνικούς επιστήμονες, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων (Γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων, Ψυχιάτρους, Ψυχολόγους, Φαρμακοποιούς, Κοινωνικούς Λειτουργούς, Νομικούς, Εκπαιδευτικούς κ.α.) και πολίτες των Χανίων με ενδιαφέρον για την αντιμετώπιση του προβλήματος της εξάρτησης από αλκοόλ και άλλες νόμιμες και παράνομες ψυχοτρόπες ουσίες.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν σε πέντε εβδομαδιαίες δίωρες συναντήσεις, κάθε Δευτέρα 18.00-20.00, αρχής γενομένης από την Δευτέρα 18/02/2013. Τα σεμινάρια θα συνοδεύονται από επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για την παρακολούθηση των σεμιναρίων δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Για την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 13/02 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2821023432, καθημερινά 09:00-14:00). Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, στην περιοχή των δικαστηρίων. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο κύκλος των σεμιναρίων είναι επαναλαμβανόμενος, οπότε όσοι/ες δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή στον παρόντα κύκλο, μπορούν να επικοινωνήσουν με το πρόγραμμα για να δηλώσουν συμμετοχή στα σεμινάρια που θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου.

Το πρόγραμμα των σεμιναρίων έχει ως εξής:

Η πρόταση της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας σε σχέση με την παρούσα κατάσταση στο πεδίο αντιμετώπισης των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων (18/02/2013).
– Συζητώντας για την αιτιοπαθογένεια της εξάρτησης και των άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων
– Συζητώντας για την κρίση των κυρίαρχων προσεγγίσεων και την αναγκαιότητα αξιοποίησης των ιδεών της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας

Περιγράφοντας και ορίζοντας τις ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας (25/02/2013).
-Ιστορική αναδρομή.
-Ορισμός.
-Διάχυση των ομάδων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
-Βασικά χαρακτηριστικά τρόπου λειτουργίας.
-Είδη ομάδων.

Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και εξάρτηση (04/03/2013).
– Η δυναμική των ομάδων πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην εξάρτηση. Ιστορική αναδρομή – βασικά βοηθητικά χαρακτηριστικά.
– Οι ομάδες των 12 βημάτων. Ιστορική αναδρομή, βασικά χαρακτηριστικά, διάχυση σε διεθνές επίπεδο.
– Τρόπος λειτουργίας ομάδων 12 βημάτων. Ανάλυση των 12 βημάτων και 12 παραδόσεων.
– Όρια / κίνδυνοι και προοπτικές των ομάδων 12 βημάτων.
– Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας για προβλήματα εξάρτησης πέρα από το κίνημα των 12 βημάτων. Παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία.

Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας σε άλλα ζητήματα υγείας και ψυχοκοινωνικά προβλήματα (11/03/2013).
– Πρωτοβουλίες / ομάδες πολιτών για ζητήματα σωματικής υγείας
– Πρωτοβουλίες / ομάδες πολιτών για ζητήματα ψυχικής υγείας
– Συζητώντας για την αξιοποίηση των ιδεών αυτών πέρα από τα ζητήματα υγείας.
– Πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης και αλληλεγγύης στο κοινωνικό πεδίο.

Η υποστήριξη μελών ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας. Η εμπειρία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (19/03/2013).
– Φιλοσοφία προσέγγισης.
– Μεθοδολογία υποστήριξης.
– Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι.

Ετικέτες: Σεμινάριο, Χανιά