ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

2ος κύκλος εκπαιδευτικών σεμιναρίων

Εξαρτήσεις και Αυτοβοήθεια: Φιλοσοφία, Πρακτικές Εφαρμογές

Ο κύκλος των συζητήσεων απευθύνεται σε εργαζομένους του πεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης του προβλήματος της εξάρτησης. Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε τρεις τρίωρες εβδομαδιαίες συναντήσεις, κάθε Παρασκευή 11:00-14:00, αρχής γενομένης από την Παρασκευή 15/2/2013. Οι συζητήσεις θα συνοδεύονται από επικουρικό εκπαιδευτικό υλικό, ενώ θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης. Για την παρακολούθηση των συζητήσεων δεν υπάρχει κόστος συμμετοχής. Για την καλύτερη προετοιμασία των συζητήσεων είναι σημαντικό οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή έως τις 13/2 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2821023432, καθημερινά 09:00-14:00). Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν στους χώρους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων, Γιαμπουδάκη 39 και Ρενιέρη, στην περιοχή των δικαστηρίων.

Το πρόγραμμα των εκπαιδευτικών συναντήσεων είναι το παρακάτω:

Περιγράφοντας και ορίζοντας τις ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας (15/02/2013).
-Ιστορική αναδρομή.
-Ορισμός.
-Διάχυση των ομάδων σε διεθνές και εθνικό επίπεδο.
-Βασικά χαρακτηριστικά τρόπου λειτουργίας.
-Είδη ομάδων.

Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και εξάρτηση (22/02/2013).
– Η δυναμική των ομάδων πρωτοβουλιών αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην εξάρτηση. Ιστορική αναδρομή – βασικά βοηθητικά χαρακτηριστικά.
– Οι ομάδες των 12 βημάτων. Ιστορική αναδρομή, βασικά χαρακτηριστικά, διάχυση σε διεθνές επίπεδο.
– Τρόπος λειτουργίας ομάδων 12 βημάτων. Ανάλυση των 12 βημάτων και 12 παραδόσεων.
– Όρια / κίνδυνοι και προοπτικές των ομάδων 12 βημάτων.
Β. Ομάδες αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας για προβλήματα εξάρτησης πέρα από το κίνημα των 12 βημάτων. Παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία.

Η υποστήριξη μελών ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση της εξάρτησης. Η εμπειρία του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας (01/03/2013).
– Φιλοσοφία προσέγγισης.
– Μεθοδολογία υποστήριξης.
– Πλεονεκτήματα και κίνδυνοι.

Ετικέτες: Σεμινάριο, Χανιά