ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας

Εισηγήσεις από το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας:

1. Φοίβος Ζαφειρίδης, Ψυχίατρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος Προγραμμάτων Προαγωγής Αυτοβοήθειας, τ. Αναπλ. Καθηγητής Ψυχολογίας Α.Π.Θ.

Τίτλος εισήγησης
Η κατασκευή της εξάρτησης ως νοσολογικής οντότητας.

Περίληψη
Τα τελευταία χρόνια το κυρίαρχο ρεύμα της Ψυχιατρικής και της Ψυχολογίας αναφέρεται με αυξημένη συχνότητα στην εξάρτηση ως «χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο». Η αντίληψη αυτή πέραν του γεγονότος ότι είναι εντελώς ανιστόρητη, ευθύνεται για τις επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των πολιτικών αντιμετώπισης του μεγάλου αυτού ψυχοκοινωνικού προβλήματος.

2. Λαϊνάς Σωτήρης, Ψυχολόγος, Διδάκτωρ Ψυχολογίας Α.Π.Θ., Συντονιστής Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Χανίων

Τίτλος εισήγησης
Φιλοσοφία και μεθοδολογίες υποστήριξης των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας: το ζητούμενο της ακηδεμόνευτης πρακτικής των άμεσα ενδιαφερομένων.

Περίληψη
Η συζήτηση για την αξιοποίηση των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας στην αντιμετώπιση των σύγχρονων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων είναι έντονη τις τελευταίες δεκαετίες διεθνώς. Η συζήτηση αυτή προέκυψε μέσα από επιτυχή παραδείγματα αυτοδιαχειριζόμενων εγχειρημάτων των άμεσα ενδιαφερομένων πολιτών σε διάφορα ζητήματα υγείας (εξαρτήσεις, ψυχική και σωματική υγεία). Μέσα από τη συσσωρευμένη εμπειρία τόσο διεθνώς, όσο και στην Ελλάδα παρουσιάζονται οι βασικοί άξονες της φιλοσοφίας υποστήριξης και οι βασικές μεθοδολογίες των ομάδων αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας εκ μέρους των λειτουργών υγείας. Ο σεβασμός στο δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού, η αποδοχή της αξίας της βιωματικής γνώσης των άμεσα ενδιαφερομένων, η αναγνώριση της αξίας της συμμετοχής και της αλληλοβοήθειας, η αποδόμηση των κατεστημένων αντιλήψεων για το ρόλο των λειτουργών υγείας, αποτελούν τις βασικές διαστάσεις της φιλοσοφίας παρέμβασης και καθορίζουν και τη μορφή των προτεινόμενων μεθοδολογιών υποστήριξης.

Ετικέτες: συνέδριο