Skip to main content

Τη Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου ο χώρος μας γέμισε από ανθρώπους που ήρθαν να παρακολουθήσουν μια ημερίδα αφιερωμένη στη μελισσοκομία! Μέλη και εργαζόμενοι-ες των προγραμμάτων απεξάρτησης του προγράμματός μας, μαζί με αυτούς των προγραμμάτων “Ιανός”, ΚΕΘΕΑ-Ιθάκη, ΚΕΘΕΑ-Προμηθέας, “Μέθεξις”, ΠΕΘΕΑ “ΑΡΓΩ” και του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας του ΟΚΑΝΑ είχαν την ευκαιρία να αποκτήσουν χρήσιμες γνώσεις γύρω από τον κόσμο της μέλισσας, τα προϊόντα της, τις προοπτικές ενασχόλησης με τη μελισσοκομία και τα ζητήματα ποιότητας του μελιού. Την εκδήλωση παρακολούθησαν ακόμα εργαζόμενες-οι στο εργαστήριο μελισσοκομίας του Α.Π.Θ, καθώς και μελισσοκόμοι.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Εργαστήριο Μελισσοκομίας της Σχολής Γεωπονίας, Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ και το Δίκτυο Συν+Εργασία για την Εργασία*. Με την εκδήλωση ολοκληρώθηκε το σεμινάριο μελισσοκομίας, διάρκειας 8 μηνών, που παρακολούθησαν 17 μέλη των προγραμμάτων μας. Για μια ακόμα φορά ευχαριστούμε τον άνθρωπο που μας μύησε σε αυτό τον υπέροχο κόσμο, τον Ομότιμο Καθηγητή κ. Ανδρέα Θρασυβούλου. Ευχαριστούμε ακόμα τη Διευθύντρια του Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, Επίκουρη Καθηγήτρια κα. Χρύσα Τανανάκη και όλο το προσωπικό του εργαστηρίου.

*Στο Δίκτυο συμμετέχουν οι φορείς:

  • Τμήμα Αποκατάστασης Τοξικοεξαρτημένων «Ιανός»
  • ΚΕΘΕΑ – Ιθάκη
  • ΚΕΘΕΑ – Προμηθέας
  • Μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια «Μέθεξις»
  • Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Α.Π.Θ-ΟΚΑΝΑ
  • Πρόγραμμα Εναλλακτικής Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων «ΑΡΓΩ»
  • ΟΑΕΔ και
  • Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ
Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.