Skip to main content

Στο πλαίσιο της πρότασης του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης για απεξάρτηση και κοινωνική ένταξη δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη συλλογικών δράσεων που σχετίζονται με την ιστορία, τον πολιτισμό και τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής στην οποία λειτουργεί το πρόγραμμα. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί η «Ομάδα Γειτονιάς του Βαρδάρη», όπου από κοινού μέλη, προσωπικό, εθελοντές/ριες και εταίροι στο κοινωνικό πεδίο έχουν δομήσει τη δράση αυτή. Πρόκειται για μια συλλογική προσπάθεια που έχει αποφέρει σημαντικά και ενδιαφέροντα αποτελέσματα, όπως τα θεματικά ημερολόγια «Φύσηξε Βαρδάρης 2020» και «Φύσηξε Βαρδάρης 2021».

Το φετινό ημερολόγιο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας της Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη με επιφανείς ανθρώπους της πόλης, λογοτέχνες και καλλιτέχνες καθώς και του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών ΑΠΘ. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

  1. Κείμενα από τον επιμελητή της έκδοσης Θωμά Κοροβίνη, την επιμελήτρια των εικαστικών Μαρία Κενανίδου, εκπροσώπους του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας καθώς και το κείμενο των μελών της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», την επιμέλεια του οποίου ανέλαβε η ξεναγός της ΚοινΣΕπ “dot2dot”, Βάσω Καρτσιακλή.
  2. Πίνακες ζωγραφικής του Λουκά Βενετούλια με την ευγενική παραχώρηση της Δέσποινας Βενετούλια και τη διευκόλυνση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ.
  3. Εικαστικά έργα, εμπνευσμένα από την περιοχή του Βαρδάρη, από τους/τις καλλιτέχνες/ιδες Γιώργο Αντωνιάδη, Βιολέτα Γαζέα, Γρηγόρη Γρίσπο, Αντιγόνη Ηλιάδου, Γιώργο Κεβρεκίδη, Αναστάσιο Κοτσάκο, Γιώργο Λυμπερόπουλο, Χρήστο Μακρή, Αδαμάντιο Μπόμπα, Eva MGrey, Μαρίνα Προβατίδου, Αλίκη Σιτζόγλου, Κατερίνα Στόικου και Γεωργία Τρούλη.
  4. Πρωτότυπα συγγραφικά έργα, εμπνευσμένα από την περιοχή του Βαρδάρη και ειδικά γραμμένα για το ημερολόγιο, από τους/τις Κούλα Αδαλόγλου, Χαρούλα Αποστολίδου, Έλενα Αρτζανίδου, Σοφία Βόικου, Ιωάννα Γιαννακοπούλου Αλεξάνδρα Καλτσογιάννη, Εύη Κουτρουμπάκη, Κώστα Κουτρουμπάκη, Απόστολο Λυκεσά, Σοφία Μακρή, Γιώργο Οικονόμου, Αντώνη Παπαϊωάννου, Θοδωρή Σαρηγκιόλη, Σάκη Σερέφα, Σάμη Ταμπώχ, Γιώργο Τσιτιρίδη και Τέλλο Φίλη.
  5. Λογοτεχνικά αποσπάσματα από τους/τις Θεόδωρο Γρηγοριάδη, Χρίστο Ζαφείρη, Ισίδωρο Ζουργό, Γιώργο Ιωάννου, Ευτυχία – Αλεξάνδρα Λουκίδου και Ντίνο Χριστιανόπουλο.

Το εξώφυλλο του ημερολογίου είναι το έργο του Λουκά Βενετούλια, «Η Πλατεία του Αγίου Βαρδαρίου» (1981)· καμβάς, 80 x 130 εκ., Ιδιωτική συλλογή.

Στα πλαίσια της κυκλοφορίας του ημερολογίου «Φύσηξε Βαρδάρης 2021», έχει σχεδιαστεί και διατίθεται ως συνοδευτικό υλικό θεματική carte postale και χάρτινος σελιδοδείκτης.
Η έκδοση του ημερολογίου στοχεύει στην περαιτέρω δημοσιοποίηση των δραστηριοτήτων της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη», στην ανάδειξη της ιστορίας της περιοχής, στη σύνδεση της «Ομάδας Γειτονιάς του Βαρδάρη» με την τοπική κοινωνία και στην προβολή του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και της πρότασής του για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων και των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

Μπορείτε να προμηθευτείτε το ημερολόγιο είτε πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://iwrite.gr/bookstore/imerologio-2021-fysikse-vardaris/?fbclid=IwAR3WFfKFGHXNh2tozrxXJ3Jvkx_MpdWwVcqVUUUAaJDATOqdGI9eNarmNI4

είτε σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία σε Θεσσαλονίκη:

Λάρισα

Σητεία

Χανιά

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.