Skip to main content

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες,

το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας με βάση τις εξελίξεις για τα μέτρα πρόληψης διασποράς του COVID-19 έχει τροποποιήσει την λειτουργία του και παρέχει τις υπηρεσίες του με τους παρακάτω του τρόπους:

1.Τηλεφωνικά. Υπάρχει η δυνατότητα πραγματοποίησης τηλεφωνικών ραντεβού.

2. Διαδικτυακά:

α) Δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ατομικών συναντήσεων μέσω ανάλογου λογισμικού (π.χ. Skype).

β) Δίνεται η δυνατότητα πραγματοποίησης ομάδων στήριξης μέσω της εφαρμογής zoom στα μέλη του προγράμματος. Προϋπόθεση συμμετοχής στις ομάδες στήριξης είναι η πρότερη επικοινωνία με το πρόγραμμα.

γ) Μέσω κλειστής ομάδας στο faceboook (αφορά τα προγράμματα Θεσσαλονίκης και Λάρισας). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη των μελών του προγράμματος για επικοινωνία, αλληλοβοήθεια και επιπλέον υποστήριξη μέσα από ομαδικές διαδικασίες, δημιουργήσαμε μια κλειστή ομάδα στο facebook, την οποία ονομάσαμε “το Στέκι του ΠΠΑ”, και η οποία απευθύνεται αποκλειστικά στους ανθρώπους που παρακολουθούν και έχουν ενεργή συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ουσιαστικά, η ομάδα αυτή είναι μια απόπειρα να κρατήσουμε διαστάσεις της καθημερινότητας μας στο στέκι του προγράμματος. Στην ομάδα αυτή μοιραζόμαστε ενδιαφέροντα, ιδέες και προτάσεις, προκειμένου να γίνει πιο ευχάριστη η περίοδος της καραντίνας και να μη μένουμε μόνοι/ες. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανά κάποια κομμάτια από τις υπάρχουσες ομάδες και δράσεις του προγράμματος. Tα μέλη των ομάδων αυτών (πολιτιστικών, κατασκευών κτλ.) μέσω της συνεργασίας και χρησιμοποιώντας όλες τις δυνατότητες που παρέχει το διαδίκτυο (messenger, zoom, κτλ.) αλληλεπιδρούν και έχουν την ευθύνη να συλλέγουν υλικό προκειμένου να το μοιραστούν στο ηλεκτρονικό μας group με τα υπόλοιπα μέλη.

*Για όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητο να υπάρχει πρότερη τηλεφωνική η διαδικτυακή επικοινωνία.

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.