Aristotle University of Thessaloniki - School of Psychology
Funded by the Ministry of Health and implemented in cooperation with the Greek Organization Against Drugs (OKANA)

Το Π.Π.Α. Θεσσαλονίκης Eκδράμει: Ημερολόγιο μιας Περιήγησης

Με κινητήρια δύναμη τη διάθεση και το ενδιαφέρον να γνωρίσουμε τόπους με πολιτιστική, ιστορική, αρχαιολογική και οικολογική αξία, καταστρώνουμε σχέδια για εξορμήσεις. Η υλοποίηση των σχεδίων μας, ωστόσο, μοιραία μας φέρνει σε συναντήσεις με άλλους ανθρώπους, φορείς, ομάδες. Και η εμπειρία ενός ταξιδιού γίνεται ακόμη πιο πλούσια.

Ένα Σάββατο του Οκτώβρη ταξιδέψαμε στην Αρχαία Πόλη των Φιλίππων. Και ήταν πράγματι ένα ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο. Με ξεναγό την Αθανασία Τσολάκη, περιηγηθήκαμε εκεί όπου ο Φίλιπππος Β’ και οι ένδοξες μέρες του Βασιλείου των Μακεδόνων, συναντιούνται με την οδική αρτηρία της Εγνατίας Οδού των Ρωμαϊκών χρόνων και την ίδρυση της πρώτης χριστιανικής Εκκλησίας της Ευρώπης από τον Απόστολο Παύλο. Πόσες πληροφορίες; Πόσες εικόνες; Σύμμαχός μας και ο καιρός, που μας χάρισε μια λιακάδα που θα τη ζήλευε και ο Μάης.

Η πρώτη Κυριακή του Νοεμβρίου (5 Νοεμβρίου 2017) μας βρήκε στη συνέχεια στο καστανόδασος του Χορτιάτη. Εκεί, χρόνια τώρα η εφημερίδα “Χορτιάτης” και η Κίνηση Πολιτών Χορτιάτη διοργανώνει πεζοπορία στο δάσος. Φέτος είχαμε και εμείς την ευκαιρία να περιδιαβούμε μαζί τους τα μονοπάτια των παλιών παγοποιών, να ενημερωθούμε για την πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής και τους κινδύνους που αυτές διατρέχουν, να μάθουμε ιστορικά στοιχεία για τον Κισσό- Χορτιάτη. Μια γεμάτη μέρα που έκλεισε με μια υπόσχεση να ξανανταμώσουμε του χρόνου.

Την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017 ζήσαμε τη συναρπαστική εμπειρία της πεζοπορίας στο αρχέγονο δάσος των Σκουριών. Πλήθος κόσμου συναντήθηκε εκεί, ομάδες (επιτροπές αγώνα κατά της εξόρυξης, ορειβατικοί σύλλογοι, ανοιχτές συνελεύσεις κ.ά.), παρέες, οικογένειες, άτομα μεμονωμένα, που κατέληξαν εν τέλει να αποτελούν ένα σώμα με ένα στόχο: τη στήριξη του αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού που απειλεί να μετατρέψει το δάσος σε τόπο τοξικών καταλοίπων.

Με αφορμή την πεζοπορία η Επιτροπή Αγώνα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού Θεσσαλονίκης είχε ήδη δεχθεί την πρόσκλησή μας να έρθει στο χώρο μας για να μας ενημερώσει σχετικά με το τι συμβαίνει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια. Και ήταν κάτι παραπάνω από ενημέρωση. Ήταν μάθημα, μάθημα αγωνιστικότητας, συλλογικής διεκδίκησης, επιμονής. Μας ενέπνευσε, μας συν-κίνησε.

Το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017 μας περίμεναν στο Κέντρο Πληροφόρησης του Φορέα Διαχείρισης Λιμνών Κορώνειας-Βόλβης η Γεωργία Παπαδοπούλου και η Χριστίνα Γκορεζή, οι οποίες μας υποδέχθηκαν θερμά και μας ενημέρωσαν για τις δράσεις που αναπτύσσει ο φορέας, για τη βιολογική, οικολογική και περιβαλλοντική αξία της περιοχής, καθώς και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Έπειτα από την ορνιθοπαρατήρηση με τηλεσκόπια στη Λίμνη Βόλβη, απολαύσαμε έναν περίπατο στην ακτή της Λίμνης έως τα Βυζαντινά Λουτρά. Αποχαιρετιστήκαμε ανανεώνοντας το ραντεβού μας για την άνοιξη, με την προσμονή να βρεθούμε ανάμεσα σε Υπεραιωνόβια Πλατάνια (του Σχολαρίου), Νυμφόπετρες και ερωδιούς.

Τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου, τέλος, τολμήσαμε μια εκδρομή στο χιονοδρομικό κέντρο Ελατοχωρίου Πιερίας. Περπατήσαμε στα χιόνια, γέμισαν οι αισθήσεις μας από έλατα και οξυγόνο, ανεβήκαμε στην κορυφή του βουνού με το τελεφερίκ και κάποιοι από μας δοκίμασαν χειμερινά σπορ.

Τα περισσότερα από τα μακρινά μας ταξίδια θα ήταν δύσκολο να πραγματοποιηθούν χωρίς τη συνδρομή του Δήμου Θεσσαλονίκης με τη διάθεση λεωφορείου για τις μετακινήσεις μας. Ο οδηγός του λεωφορείου, ο Γιώργος είναι πλέον για μας συνταξιδιώτης, μέλος της παρέας μας, ένας από εμάς.

Κοιτάζοντας πίσω και κάνοντας έναν πρόχειρο απολογισμό σου έρχονται τα λόγια του ποιητή… Τελικά, ο προορισμός είναι η αφορμή… Συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε τις επόμενες εξορμήσεις, βάζουμε στόχους και είμαστε έτοιμοι να απολαύσουμε τη διαδρομή και ό,τι αυτή θα φέρει…

Ετικέτες: εκδρομές, Θεσσαλονίκη