ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - Τμήμα Ψυχολογίας - Με τη χρηματοδότηση του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ και τη συνεργασία του ΟΚΑΝΑ

Εξάρτηση από ψυχοτρόπες ουσίες (ναρκωτικά-αλκοόλ) ή τυχερά παιχνίδια: Βοηθητικές και μη βοηθητικές συμπεριφορές της οικογένειας και των σημαντικών άλλων.

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας ξεκινά σεμινάρια αποκλειστικά για συγγενείς και συντρόφους ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης.

Βασικός στόχος των σεμιναρίων είναι η ουσιαστική ενημέρωση των συγγενών και των συντρόφων ανθρώπων με πρόβλημα εξάρτησης για τις αιτίες και τους τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, προκειμένου να μπορούν να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του προβλήματος του οικείου τους προσώπου.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν στις αιτίες και τη φύση του προβλήματος της εξάρτησης, τους τρόπους αντιμετώπισης της καθώς και στο ρόλο της οικογένειας και του ευρύτερου περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση της. Βασικά ερωτήματα που θα προσεγγιστούν στο σεμινάριο θα είναι τα εξής:

  • Ποια είναι η φύση του φαινομένου της εξάρτησης;
  • Υπάρχουν μύθοι που συνοδεύουν το φαινόμενο;
  • Μπορεί ένας εξαρτημένος να αντιμετωπίσει με επιτυχία το πρόβλημα της εξάρτησης;
  • Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι για να βρει κάποιος βοήθεια;
  • Ποιος είναι ο ρόλος της οικογένειας και των κοντινών ανθρώπων του εξαρτημένου στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
  • Τι εμπειρία μας δίνουν οι άνθρωποι που έχουν αντιμετωπίσει το πρόβλημα με επιτυχία;

Μετά το τέλος των σεμιναρίων θα υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής, όσων ενδιαφέρονται, στις ομάδες υποστήριξης συγγενών και στις ομάδες υποστήριξης συντρόφων του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας.

Η συμμετοχή στα σεμινάρια όπως και σε όλες τις δράσεις του προγράμματος είναι δωρεάν. Τα σεμινάρια τα οποία θα πραγματοποιηθούν σε τέσσερις δίωρες συναντήσεις θα ξεκινήσουν την Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2018 στις 16:00.

Τα σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του προγράμματος (Ηρώων Πολυτεχνείου 169 & Κουτσούμπα, 3ος όροφος). Δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνονται έως την Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018 στο τηλέφωνο του προγράμματος (2410233332).

Πρόσωπο επικοινωνίας: Μανώλης Χαλεπούδης, Ψυχολόγος, MSc Κοινωνικής Κλινικής Ψυχολογίας Εξαρτήσεων και Ψυχοκοινωνικών Προβλημάτων, Υπεύθυνος Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Λάρισας

 

* Photo: Jan Kroon

Ετικέτες: Λάρισα, συγγενείς εξαρτημένων, σύντροφοι εξαρτημένων