Skip to main content

Τον Ιανουάριο του 2011 στο πρώην στρατόπεδο Καρατάσιου δημιουργήθηκε η ομάδα Αστικών και Περιαστικών Καλλιεργειών (ΠΕΡ.ΚΑ) από συμπολίτες μας που είχαν ως σκοπό την συλλογική καλλιέργεια λαχανικών, φρούτων, λουλουδιών και βοτάνων σε αγρό εντός ή κοντά στον αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης. Η καλλιέργεια γίνεται με βάση την αρχή της βιολογικής καλλιέργειας και πάντοτε με σεβασμό στους φυσικούς πόρους. Η δραστηριότητα αυτή σφύζει από τη συλλογικότητα, τη συντροφικότητα και την αλληλεγγύη των συμμετεχόντων.

Προς τα τέλη του 2018 τα μέλη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας Θεσσαλονίκης, έγιναν ένας επιπλέον κρίκος στην αλυσίδα του συγκεκριμένου αστικού πειράματος δημιουργώντας μια νέα ομάδα δράσης, την ομάδα δράσης ΠΕΡ.ΚΑ, η οποία εξασφάλισε ένα μικρό κομμάτι γης εντός του πρώην στρατοπέδου και έτσι ξεκίνησε ένα πολύ όμορφο δούναι και λαβείν με τη φύση και τους ανθρώπους.

Σκοπός της δράσης είναι η επαφή των μελών της με τη «μητέρα γη» και γενικότερα με τη φύση, όπως και η κοινωνική ενεργοποίηση τους μέσα από την επικοινωνία με άλλους ανθρώπους και συλλογικότητες. Τα μέλη της ομάδας μας από την πρώτη τους συμμετοχή είναι στην ευχάριστη θέση να διακρίνουν και να βιώσουν τις αρχές της ισότητας, της ισονομίας, της αυτοδιαχείρισης της αλληλεγγύης και της συνεχούς εκπαίδευσης που διαπνέουν την δράση, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις υπόλοιπες ομάδες του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας.
Έτσι και εμείς «με θετική σκέψη και δράση, προσπαθούμε να κατανοήσουμε τους φυσικούς κύκλους, να διδαχθούμε από αυτούς και να βρούμε έναν συνεργατικό δρόμο για έξοδο από την κρίση, κυρίως την κοινωνική».

Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας βασίζει τον τρόπο λειτουργίας του στις σύγχρονες κριτικές προσεγγίσεις της επιστήμης της Ψυχολογίας και άλλων κοινωνικών επιστημών, καθώς και του πεδίου των εξαρτήσεων. Βάσει αυτών των προσεγγίσεων, στο πρόγραμμα δίνεται έμφαση στις κοινωνικές, πολιτικές και πολιτισμικές διαστάσεις των αιτιών του προβλήματος της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Ταυτόχρονα, τίθενται στο επίκεντρο των υλοποιούμενων παρεμβάσεων οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους, με κύρια προτάγματα τη χειραφέτησή τους και την ανάκτηση της αξιοπρέπειάς τους. Κεντρικοί άξονες των παρεμβάσεων που πραγματοποιούνται από το πρόγραμμα είναι η έννοια της αυτοβοήθειας / αλληλοβοήθειας και ο πρωταγωνιστικός ρόλος των άμεσα ενδιαφερόμενων.